Efter 14 dagars intensivt matchande med flera matcher per dag blev det igår (jag häpnar) en spelledig dag. Man tog alltså, mitt under brinnande VM-slutspel, ett uppehåll. En hel dag utan någon VM-match alls! Jag känner mig tvungen att dra ett utropstecken till: !
Och ett till: !
Så vad gjorde jag under den spellediga (!) gårdagen? Jag ägnade mig åt att försöka summera VM-slutspelet så här långt och några frågor jag ställde mig var: Hur har det sett ut? Har det funnits några tendenser? Vilka har varit bäst? Positiva överraskningar? Floppar?
Här har ni, summeringen av VM-slutspelet hittills:
Grupp A: Brasilien, Mexiko, Kroatien och Kamerun
Öppningsmatchen mellan värdnationen och Kroatien var grym. Att se de brasilianska spelarnas tårar inför matchen och höra nästan hela arenan sjunga nationalsången var mäktigt. Spänningen och dramatiken blev ännu bättre när Marcelo satte VM:s första mål i egen bur – vilken chockstart för hemmanationen. Att sedan se Kroatien stå emot nervositeten och publiktrycket och spela bra fotboll var också kul att se.
Den gamle Ivica Olic visade att han fortfarande håller på den här nivån och var en av de bättre i Kroatien. Stark kämparinsats, som vanligt.
Vi fick även se något av ett internationellt genombrott av Mexikos fantommålvakt Guillermo Ochoa. Enormt starka insatser med fantastiska räddningar under de här matcherna gör den för närvarande klubblöse Ochoa attraktiv inför sommarens transferfönster. Ska bli intressant att se var han hamnar.
Lika mycket som de här matcherna var en dröm för brassarna, var det en mardröm för kamerunierna. Bråk med förbundet, bråk mellan lagkamrater, oförklarliga utvisningar och noll inspelade poäng var förmodligen inte vad de, eller någon annan, hade tänkt sig.
Grupp B: Nederländerna, Chile, Spanien och Australien
Nederländerna har imponerat stort så här långt med sitt fartfyllda kontringsspel. Få trodde på de inför turneringen med tanke på den anonyma och unga truppen. Men de har överraskat och får nog ses som en outsider till VM-guldet. Återstår att se om de räcker till eller om de har spelat lite över sin förmåga.
Om Nederländerna var en positiv överraskning var Spanien en negativ överraskning. Efter en stark klubblagssäsong bakom sig och med den truppen de hade trodde jag att de skulle fortsätta vara med i titeldiskussionen och möjligen ta ett fjärde mästerskapsguld i följd. Men spelarna underpresterade, spelet havererade och förbundskaptenen var handlingsförlamad. Efter en lovande start i de båda inledande matcherna föll man, delvis på grund av tillfälligheter, och lyckades inte ta sig upp. Ett par underliga beslut av förbundskapten Del Bosque och sargat självförtroende hos spelarna ledde till att de regerande världsmästarna fick åka hem tidigt.
Chile har varit en frisk fläkt i det här mästerskapet så här långt. Med ett varierat spel har man charmat världen och lyckats ta sig till åttondelsfinal. Dock tror jag att det tar stopp där för chilenarna då man ställs mot Brasilien.
Även Australien och inte minst Tim Cahill har överraskat i turneringen. Trots tre raka förluster har man inte på något sätt gjort bort sig och det här får bli en viktig erfarenhet inför VM i Ryssland om fyra år.
Grupp C: Colombia, Grekland, Elfenbenskusten och Japan
Jag pushade inför turneringen stenhårt för en semifinalplats för Japan. Det slutade med en poäng och en sistaplats i gruppen. Undantaget några få ljusglimtar och tendenser fungerade spelet inte alls för de asiatiska mästarna. Defensiven höll inte och i offensiven gick det för långsamt och man klickade inte. De Blå Samurajerna får se till att stabilisera upp defensiven och sikta mot VM 2018 istället.
Även Elfenbenskusten var en besvikelse. I och med den här turneringen har nationen kvalificerat sig för tre VM-slutspel, men aldrig lyckats ta sig vidare från gruppen trots starka lag. De hade stora förhoppningar på sig den här gången och var ytterst nära att infria de, men ödet ville annat – och vilket grymt öde det var.
Ett oavgjort resultat skulle tagit de till åttondelsfinal, men ett misstag och en straff emot sig i den sista minuten gav Grekland chansen att avgöra matchen och skicka hem ivorianerna.
Det för givetvis tankarna till Ghanas chockartade uttåg ur VM-turneringen i Sydafrika för fyra år sedan. Man hoppas ju att turen vänder för de afrikanska nationerna.
Gruppvinnaren Colombia tog sig igenom gruppen med stil. Tre raka vinster och bländande offensivt spel gör att många nu har fått upp ögonen för sydamerikanerna och då ska vi inte glömma att deras stora anfallsstjärna Falcao inte är med.
Grupp D: Costa Rica, Uruguay, Italien och England
Ingen trodde nog före VM att Italien skulle slås ut och att Costa Rica skulle gå och vinna gruppen som obesegrade. När costaricanerna överraskande vann mot Uruguay i premiären trodde de flesta att det var en enskild lyckoträff. Men de gick och vann även mot Italien och spelade sedan oavgjort mot England och är nu helt plötsligt i åttondelsfinal för första gången sedan 1990 då man slog ut bland annat Sverige.
Italien var en av förhandsfavoriterna till att ta hem guldet men lyckades inte få till spelet. Den fina fotbollen man visade i EM för två år sedan och i Confederations Cup ifjol lyckades man inte ta fram i den här turneringen. Efter segern mot England och därefter två raka 0-1 förluster mot Costa Rica och Uruguay fick man packa väskorna och åka hem.
England kom med ett ungt och spännande lag till VM och det såg stundtals lovande ut spelmässigt. Förlust i premiären mot Italien men med mersmak och i matchen mot Uruguay såg det lovande ut innan Suarez avgjorde i slutskedet av matchen. Likt Spanien var det en del underliga beslut från förbundskaptenshåll och framförallt bytena kan kritiseras. Roy Hodgson hade chansen att förändra matchbilden vid underläge i premiären men gjorde, enligt mig, ett felbeslut när han lämnade kvar den nickstarke Rickie Lambert på bänken.
På tal om underliga beslut. Luis Suarez VM-äventyr tog stopp efter bara två matcher. Efter att ha missat premiären mot Costa Rica på grund av skada kom han tillbaka mot England och avgjorde matchen med sina två mål och ingen har väl missat att han bet Italiens Giorgio Chiellini i axeln. Den oförklarliga aktionen fick som väntat ett efterspel och han dömdes till bland annat böter och avstängning i fyra månader och därmed var hans VM över för den här gången.
Uruguay lär ha svårt i fortsättningen av turneringen utan sin stora anfallsstjärna.
Grupp E: Frankrike, Schweiz, Ecuador och Honduras
Honduras blev som väntat gruppens stora slagpåse. 1-8 i målskillnad, noll inspelade poäng och överkörning mot Frankrike och Schweiz betydde adjö, eller adieu.
Närmare avancemang var däremot Ecuador. Efter uddamålsförlusten mot Schweiz i den första matchen studsade man tillbaka och vann mot Honduras och var till slut bara ett mål från avancemang i den sista och avgörande matchen, men man lyckades inte besegra Frankrike.
Schweizs turnering har hittills varit väldigt upp och ner inte bara spelmässigt, utan även resultatmässigt. Vinst mot Ecuador, storförlust mot Frankrike och sedan solklar seger mot Honduras. Man var nära att snuvas på avancemang av Ecuador men lyckades hålla undan och ta sig vidare.
Och fransmännen då? Först och främst är marseillaisen fantastiskt skön att lyssna på. Synd bara att den inte spelades inför premiärmatchen mot Honduras på grund av teknikstrul.
Rent sportsligt har det unga laget imponerat stort. Laget har varit solitt rakt igenom där Benzema sticker ut som den ledande offensiva kraften. Även unge Griezmann har imponerat och har lindrat förlusten av storstjärnan Ribéry.
Frankrike känns efter de här gruppspelsmatcherna som en tung titelutmanare.
Grupp F: Argentina, Nigeria, Bosnien & Hercegovina och Iran
Förhandsfavoriterna Argentina har trots knaggligt spel i de två inledande matcherna levt upp till förväntningarna och tagit tre raka segrar. Den stora frågan inför turneringen var om superstjärnan Leo Messi kunde leverera även i landslaget och leda de till framgång. Under gruppspelet följde han lagets prestation och imponerade inte i de två första matcherna, trots att han gjorde mål, men ryckte upp sig och visade lite av sin kapacitet i den sista matchen mot Nigeria och laget visade prov på varför man anses vara en titelaspirant.
Nigeria tog sig med nöd och näppe förbi gruppen. Efter mediokra insatser mot Iran och Bosnien, där man hade tur med domsluten, fick man till ett någorlunda spel mot Argentina. Men det blev förlust och tack vare att Iran förlorade i sista matchen mot Bosnien kunde man lägga beslag på andraplatsen i gruppen.
VM-äventyret för debutanterna Bosnien & Hercegovina blev kortvarig och man fick boka flygbiljetterna hem redan efter två matcher. Det var virrigt i premiären men blev bättre ju längre turneringen gick och man vann övertygande mot Iran i den sista matchen. I matchen mot Nigeria blev man bortdömda och möjligen rykte avancemanget där.
Grupp G: Tyskland, USA, Portugal och Ghana
En på förhand tuff grupp med en del spännande inslag som Miroslav Kloses jakt på målrekordet, brödramötet mellan Ghanas Kevin-Prince Boateng och Tysklands Jérôme Boateng samt tyskarnas möte med det tyskinfluerade USA. Förutom tränarmatchen Klinsmann-Löw finns det flera spelare i det amerikanska laget som har spelat i Tyskland och några av de har till och med tyska föräldrar.
Annars fick vi se ett Tyskland som kanske inte har spelat på den nivå som man hade förväntat sig inför turneringen. Det har, trots 4-0 mot Portugal och gruppseger, inte sett särskilt imponerande ut i mina ögon. Storsegern mot Portugal var delvis på grund av tillfälligheter och ojämna insatser mot Ghana och USA övertygar inte tillräckligt för att ta ett VM-guld.
USA har gjort det väldigt bra så här långt. Man har varit stabila med ett varierat och klokt spel och mittfältsparet Jones och Beckerman imponerar. Lagkapten Dempsey har varit strålande längst fram och stått för målen och inte många skriker efter Landon Donovan nu.
Portugisernas självförtroende fick sig en törn när man åkte på en 4-0-förlust mot Tyskland i premiären. Pepe drog på sig en fullkomligt onödig utvisning som hamnat lite i skymundan av Luis Suarez bitattack. Man hamnade på lika många poäng som USA men åkte ut på målskillnad. Målchanser saknades verkligen inte och inte minst Ronaldo hade flera vassa lägen som han borde förvaltat bättre.
Ghana åkte till turneringen för att ta revansch efter det chockartade uttåget ur VM för fyra år sedan. Man hade länge chansen att ta sig vidare, men lyckades inte vinna mot Portugal i den sista matchen. Likt Kamerun hade man interna bråk och valde att skicka hem Kevin-Prince Boateng och Sulley Muntari inför den sista matchen.
Grupp H: Belgien, Algeriet, Ryssland och Sydkorea
Gruppens storfavorit Belgien levde upp till förväntningarna och tog sig vidare efter tre raka segrar. Men spelet har inte varit särskilt övertygande och man var illa ute mot Algeriet i premiären. Belgiens VM har hittills präglats av förbundskapten Marc Wilmots fingertoppskänsla då han med smarta taktiska drag och spelarbyten förändrat matchbild och resultat till sin fördel.
Algeriet var en positiv överraskning med sin frejdiga offensiv och Islam 'Super-Slim' Slimani har imponerat.
En som däremot inte har imponerat är Rysslands målvakt Igor Akinfeev. Två grova misstag gjorde att man gick miste om avancemang. Ryssland som för övrigt inte var någon hit rent spelmässigt får sikta in sig på hemma-VM 2018.
Sydkorea hade precis som Japan några få ljusglimtar och tendenser emellanåt, men lyckades inte få ihop helheten. Anfallsstjärnan Son var pigg och tog sitt ansvar och ledde laget med sina goda insatser. Tyvärr höll det övriga laget inte måttet och man fick åka hem med endast en inspelad poäng mot Ryssland.