Svenska landslagets generationsväxling

 
Förbundskapten Erik Hamrén och det svenska herrlandslaget står inför en viktig period efter ett misslyckat VM-kval - en period för omstart och förnyelse. Landslagsledningen har klurat på varför det blev som det blev och varför det var som det var.

Försvarsspelet har läckt under en längre period och Hamrén har ännu inte hittat rätt i sitt sökande efter ett tryggt och stabilt mittbackspar. Samtidigt som man försöker hitta rätt i försvarsproblematiken sitter många av spelarna på utgående kontrakt vilket gör framtiden oviss för inte bara de berörda spelarna, utan även Hamrén.
 
  • En av de som är på jakt efter nytt kontrakt är Johan Elmander. Han är nu 33 år gammal och med ett tungt år bakom sig i Norwich där han inte gjorde något större avtryck blir det svårt att hitta en kvalitativ klubb i en bra liga där han är garanterad mycket speltid vilket efterfrågas av förbundskaptenen.

  • Mikael Antonsson är en annan som letar ny klubb efter att han åkt ur Serie A med Bologna och inte valt att förlänga sitt kontrakt. Även han har fyllt 33 år i dagarna.

  • En annan över 30-årsstrecket är Per Nilsson. Precis som Antonsson åkte Nilsson ut ur ligan med sitt Nürnberg och valde att söka sig på annat håll. Valet av klubb föll på den danska storklubben FC Köpenhamn. Men det är inte givet att han med en nedgradering av liga på karriärens höst får behålla sin landslagsplats.

  • Kim Källström, 32 år i höst, får efter en tung säsong med skador och lite speltid i Spartak Moskva och Arsenal, sikta in sig på att återvända till den ryska klubben efter semestern. Han har kontrakt i ett år till men det är tveksamt om han kommer att stanna kvar och ser förmodligen över sina alternativ. 

Är dessa herrar det som ska leda svensk fotboll till framtida framgångar? Eller är det dags att kanske säga tack och hej till några av dessa äldre spelarna för att istället satsa på nytt, ungt och fräscht? Många journalister, experter och inte minst folk på sociala medier skriker efter det. Det talas om generationsväxling, folk ska petas till höger och vänster, in med nytt folk och det läggs fram den ena talangen efter den andra som ska in i landslaget.

Men är det så enkelt? 
 
Visserligen har många av landslagsspelarna inte presterat tillräckligt och det många gånger sett instabilt ut defensivt, men frågan är om de namn som ofta nämns som ska in i landslaget är tillräckligt bra? Är de bättre än det som redan finns? Kan Jansson, Milosevic, S.Gustafson, Tankovic, Hrgota m.fl. konkurrera ut spelarna som redan finns i landslaget och göra det inte bara lika bra, utan bättre mot motstånd som Tyskland, Portugal eller för den delen Österrike?
 
Tveksamt. Inte i dagsläget.

Nog för att dagens landslag inte har så många spelare av hög internationell klass, till skillnad från tidigare då man förutom den store Zlatan hade spelare som Henrik Larsson, Fredrik Ljungberg och Olof Mellberg - möjligen är Andreas Isaksson och Martin Olsson ur dagens landslag där och nosar.
Men vem ska då petas? Ska man peta bara för att peta? Ska man tvunget generationsväxla bara för att ett nytt kval ska inledas? Om det inte finns bättre spelarmaterial än det vi för tillfället har då? Är det Hamréns fel? Håller Allsvenskan för låg nivå? Eller är det spelarna som inte är tillräckligt bra när de väl flyttar ut i Europa och inte får speltid?
Det är många frågor och fotboll är en komplex sport. Det är nog inte alltid så enkelt att med hjälp av datortangenterna (eller mobil/surfplatta för den delen) fingra in några namn i en landslagstrupp och vips så kvalificerar man sig för ett mästerskap eller till och med vinner den, bara för att några namn känns spännande.

Nog för att man behöver täta till defensiven, nog för att de olika mittbackskonstellationerna inte hållt måttet, nog för att en del av spelarna börjar bli till åren, nog för att man skulle testat ytterligare några nya namn i de här träningsmatcherna mot Danmark och Belgien. Hamrén har ett tufft jobb och det är förmodligen svensk idrotts mest granskade och mest utsatta post.
Man kan ju tycka vad man vill om Hamréns ledarskap och/eller uttagningar, men det handlar inte bara om att slänga in folk till höger och vänster bara för att någon får några korta inhopp i ett bottenlag i Europa eller har en tilltalande ålder och sedan förvänta sig bländande och vägvinnande fotboll à la Tyskland eller Spanien, som många verkar tro. Eller att vi ska ha ett nytt, fräscht och spännande lag med spännande namn som Belgien. 

Det enda man kan säga egentligen är att Sverige efter en lång och framgånsrik era med Tommy Söderberg och Lars Lagerbäck som kvalificerade sig för fem raka mästerskap nu har missat två av tre mästerskap – det senaste under Erik Hamréns ledning. Och det i en period då många landslagsspelare inte är ordinarie i sina klubblag och där man inte har lika många spelare i stora klubbar till skillnad från under Lars-Tommys tid.

Frågan är då: Är Erik Hamrén rätt man att leda ett svenskt landslag i en svår tid med få alternativ på spelarfronten, eller är det bara så att alternativen finns, men att Hamrén är fel man att lotsa in alternativen?
 
 
Vad tycker Du? Kommentera - tyck till och dela dina åsikter! 
 
 
Fotboll enligt Kenny finns även på Facebook (http://facebook.com/fotbollenligtkenny) och Twitter (@FotKen). Häng med! 

Kommentarer:

1 Puffy :

skriven

Bra läsning, bra skrivet, hamrén suger och det gör landslaget också hihihi

Svar: Tack!
Fotboll enligt Kenny

Kommentera här: