1 Läs mer >>

Vad har orden Episkyros, Harpastum och Popo gemensamt?

De är alla namn för vad många anser är mänsklighetens största och viktigaste uppfinning: Bollen. Eller mer specifikt, fotbollen.

Att sparka har varit en naturlig instinkt ända sedan människan började gå på två ben. Stenåldersmänniskor satte fötterna på stenar och ben medan kineserna för 3000 år sedan fyllde djurskinn med hår eller fjädrar för en omgång av Tsu chu, en tidig föregångare till det vi idag kallar för fotboll.

Grekerna kallade sin fotboll för Episkyros, och romarna kallade det för Harpastum. Japanerna, perserna, egyptierna, assyrianerna och nordamerikanerna uppfann alla sina egna versioner av spelet. I Mexiko spelade aztekerna Tlachtli med en sten kraftigt inlindad i gummi.

1999 hittade man vad man tror är världens äldsta fotboll av läder i taket på Drottning Marys (Maria Stuart) kammare i Stirling Castle, en numera historisk fästning i Skottland. Bollen, som var gjord av en urinblåsa från en gris var omsluten av grått läder och beräknades vara 450 år gammalt. Historiker tror att drottningen kan ha startat en match genom att kasta läderbollen från sin balkong ner till innergården där tjänare och soldater ivrigt väntade på att få börja matchen. De äldsta nu existerande bollarna har sitt ursprung i Egypten där de två årtusenden f.Kr framställdes av trä, läder eller papyrus.

En boll är ju för oss i modern tid en självklarhet, men för människor på den tiden då det inte var lika självklart fick man vara innovativ och fantasifull. Och visst är det på ett sätt ganska imponerande att de med enkla medel skapade bollar med vad som än fanns i omgivningen. Exempelvis skapade eskimåerna en boll av sälskinn fylld med mossa och päls, eller aboriginerna som stoppade upp en kängurus pung med gräs eller som på Hawaii där man skapade den så kallade Popon, gjord av hårt bundna löv eller klädtrasor. Eller varför inte som fijianerna som helt enkelt spelade med en grapefrukt.

Nästa steg i utvecklingen handlade om att fylla bollen med luft snarare än med fast material. Man använde då grisens urinblåsa som låg i framkant på den tiden på grund av sin studsförmåga. Det utvecklades senare till att man började använda blåsor av gummi, omslutet av läder och som hölls ihop av nät vilket förmodligen gjorde det till en smärtsam upplevelse att nicka bollen.
Faktum är att sedan 1970-talet har läder inte haft något med naturligt material att göra då man gick över till att använda plast som gjorde bollen vattenresistent, lättare att styra och snabbare genom luften.

Det är svårt att peka på vem eller vad som ursprungligen började med det här bollspelandet och hur det uppkom. Men det vi kan säga är att antika upptäckter bekräftar existensen av matcher mellan två lag och med ett sfäriskt objekt. Och man kan ju spåra den moderna fotbollens ursprung till 1800-talets England, där den i takt med industrialismens spridning i västvärlden också spred sporten runt världen.

De olika föregångarna till den moderna fotbollen i de olika delarna av världen skiljde sig på många sätt, men hade vissa fundamentala egenskaper gemensamt: de spelades med ett sfäriskt objekt (boll) och objektet skulle drivas fram i en specifik riktning. Och när bollen väl fick förmågan att studsa, blev den världens mest populära och framgångsrika grej inom sportutrustning.

”Det är en sensuell relation till ett objekt som reagerar olika på varje touch och som alltid kräver att bli behandlad på olika sätt. Det är det som gör fotboll så fascinerande. I den här sporten är ingenting någonsin en kopia av något som hänt förut. Varje sekund är unik,” sade den gamle tyske legendaren Günter Netzer

Eller som en annan tysk legendar, Uwe Seeler, sade: "The secret of football is the ball."

Och kanske är det så, att det finns en sorts fascination och kärlek för bollen. Brasilianarna refererar till den som en kär kvinna.
De kallar den för Gorduchinha – en liten, knubbig kvinna.

En uppfinning för all...

0 Läs mer >>

En händelserik och fantastisk match igår med bra fotboll och mycket målchanser. Dessutom var det lite bråk, något som ju har blivit lite av ett stående inslag i dessa matcher. En mycket underhållande match för den neutrale (och för Real Madrid-supportrarna).

Så här i efterhand kan vi ju konstatera att Real Madrid fullkomligt körde över Barcelona, trots den fina starten av katalanerna. Matchen hann knappt börja innan Neymar placerade in 1-0 vid den bortre stolpen, otagbart för den hårt kritiserade Casillas. En mardrömsstart för marängerna från huvudstaden.

Den första kvarten var mycket händelserik och gick i ett rasande tempo. Barcelona hade som väntat ganska mycket boll i inledningen av matchen och lyckades skapa ett par lägen. Men ju längre matchen led desto långsammare gick det för Barca i anfallsspelet. Dålig rörelse i kombination med oförmågan att kunna växla upp tempot gjorde att Real Madrid kunde relativt enkelt stå rätt i postionerna och stänga igen ytorna. Det gavs inte mycket utrymme för Neymar, Messi och co. Sedan var Real otroligt vassa i kontringarna och det var imponerande att se. 

Luis Suárez fick något oväntat spela från start och det märktes att han inte var i fullt slag efter den långa frånvaron. Han var mestadels osynlig och kändes otajmad, seg och lyckades inte riktigt hitta samspelet med lagkamraterna. Uruguayanen såg slutkörd ut redan en bit in i första halvlek och det var väl ingen högoddsare att han skulle bytas ut. Märkligt att tränare Luis Enrique valde att spela Suárez från start med tanke på att han inte är i form och att han inte är samspelt med det övriga laget. Visserligen fick han inte många bollar att jobba med, men gav heller inte mycket alternativ till anfallsspelet. Han gjorde det vi kunde förvänta oss med det han fick göra efter en så pass lång tids frånvaro. Det lär säkert bli bättre framöver.

Den tidigare så upphaussade fransmannen Jeremy Mathieu stod inte för någon briljant insats igår. Han såg obekväm ut i vänsterbackspositionen även om han har spelat där förut i sina tidigare klubblag, med bravur. Men det märktes tydligt att han inte hängde med i det höga tempot som matchen bjöd på, varken offensivt eller defensivt. Offensivt hade han inte mycket att bidra med och när han väl kom fram var det inte farligt utan Reals högerkant med framförallt Carvajal kunde stänga igen relativt enkelt. Bakåt hade Mathieu svårt att stänga igen på sin kant mot de snabbare och skickligare Rodriguez, Isco och Ronaldo som växlade positioner och som stärktes av den ofta framrusande Carvajal. Real Madrid-spelarna kunde ofta dra förbi fransmannen vilket ledde till farliga inläggssituationer, något som ju Barcelona inte är bekväma med. Dessutom var han väldigt borta på de flesta av Reals många kontringar, framförallt i andra halvlek. James Rodriguez gavs väldigt stora ytor och var ofta otroligt sopren på sin högerkant i kontringarna, men den stackars colombianen fick sällan bollen.

Men Mathieu var klok i att han insåg sina begränsningar som ytterback mot Real Madrid och spelade mest enkelt, det ska vi ge honom. Dock förstår jag inte Enriques val att bänka Alba, som jag tycker hade varit det bättre alternativet i den här matchen.

Jag ska vara ärlig och säga att jag inför matchen tvivlade på att Kroos och Modric skulle klara av den defensiva uppgiften så bra som de gjorde. Missförstå mig inte, de är två fantastiska spelare, men tillsammans blir det kanske en för offensiv balans på mittfältet. Speciellt när man som igår spelade med två centrala mittfältare mot Barcelonas tre. Ett tremannamittfält som ofta förstärks av droppande anfallare. Men de gjorde det bra och lyckades även skapa en del framåt, även om det största fokuset låg på defensiven.

Jag har dock ett litet problem med Kroos och det är att han sällan bidrar med någonting nyttigt förutom när han har boll, vilket är sällan. I ett lag med Ronaldo, Rodriguez, Bale och Modric som gillar och ska ha mycket boll blir det inte mycket boll över för Kroos. Det innebär att han större delen av matchen endast springer runt och spelar ett alibispel. Han kan varken löpa, transportera boll eller vinna boll i defensiven. Hans styrka ligger i passningsspelet men på ett mittfält med Modric är det naturligt att kroaten är den som tar kommandot vad gäller spelfördelning. Det innebär att Kroos inte bidrar med mycket nyttigt utan endast spelar ett alibispel, återigen. Ett alibispel där han får bollen och lägger en enkel 10 meterspass till närmaste lagkamrat och eventuellt drar iväg någon krossboll, någon enstaka gång i matchen.

Just på grund av den anledningen hade jag svårt att tro att tysken, tillsammans med Modric, skulle klara av att stå emot Barcelonas skickliga mittfält och ville därför se en defensivt skickligare innermittältare i form av Khedira/Illarramendi från start. Men Kroos klarade av uppgiften och var OK i matchen. Han bidrog inte med mycket, men stod rätt i positionerna och gjorde jobbet.

Karim Benzema var en gigant matchen igenom. Han har verkligen växt till en toppklassanfallare om än inte på världsklassnivå. Han var överallt på planen och agerade target, djupledslöpare, avslutare, framspelare och försvarare. Han hade en oerhört stor arbetsratio igår och var en av planens absolut bästa.

Men visst hade jag gärna velat se Javier Hernández få speltid, trots Benzemas imponerande insats. Jag är svag för Hernández. Det är en enormt underskattad anfallare, med betoning på anfallare. För i själva spelet bidrar han inte med mycket, utan han är en utpräglad straffområdesspelare som hugger på allt och alla i boxen – en Filippo Inzaghi-typ. Hans statistik och målsnitt talar för sig själv; 59 mål på 102 matcher för Manchester United och för närvarande tre mål på fyra matcher för Real Madrid. Och då är han inte ens ordinarie och en stor del av de här matcherna är inhopp. Det är en oerhört effektiv målskytt som är vass i straffområdet och som hugger på allt. Han borde få mer speltid, om inte i Real Madrid eller Manchester United så i en annan klubb. En otroligt underskattad anfallare.

***

Från en supermatch till en annan. Från Casillas, Ramos, Modric, Ronaldo, Benzema, Messi, Neymar och Iniesta till Courtois, Fabregas, Hazard, Di María, van Persie, Falcao med flera. I eftermiddag drar Manchester United-Chelsea igång, de två klubbar som värvat störst i Premier League i sommar. Det ska bli oerhört intressant att se matchen och alla de stora stjärnorna. Det ska dessutom bli intressant att se hur Louis van Gaal kan stå emot ett Chelsea som gått bra i år och i vilken skepnad hans lag kommer ut till matchen. Det har ju varit lite sisådär med Man United i år, mycket på grund av alla skador och det skakiga försvarsspelet.

Dagen efter El Clásic...

1 Läs mer >>


Missade du de övriga delarna i den här analysen så hittar du de här:
Del 1
Del 2
Del 3

Det är endast ett fåtal dagar kvar till El Clásico den 25:e oktober. En match med mycket känslor, rivalitet och stjärnglans. En dag som miljontals fotbollsfans har längtat efter – inte bara för att det är det första El Clásico för säsongen, utan även för att Luis Suárez förväntas göra sin första ligamatch för Barcelona.

Matchen i sig behövs väl knappast hypas upp. Men faktum att båda lagen har värvat stort under sommaren och att Luis Suárez långa avstängning är slut i samband med matchen, sammanträffande eller ej, gör den ännu mer speciell och ännu mer spännande än på länge. Just därför kommer bloggen att i fyra delar titta närmare på de båda lagen för att se vilket av de som känns hetast på förhand. 
I den här fjärde och sista delen tittar vi närmare på de båda superstjärnorna Lionel Messi och Cristiano Ronaldo. De senaste årens megadominanter inom världsfotbollen ställs än en gång mot varandra och de båda kommer att få mäta sina krafter i den här episka bataljen. Och jag säger det nu: Det blir en del siffror. Fantastiska sådana.

Inom idrotten har det alltid funnits starka, lockande och bittra rivaliteter mellan två individuella stjärnor. Tennisens John McEnroe/Björn Borg, boxningens Muhammad Ali/Joe Frazier och Ayrton Senna/Alain Prost i Formel 1 är några exempel. Men fotbollen har sällan eller aldrig haft en sådan slående rivalitet mellan två spelare. Messi och Ronaldo har de senaste åren tagit sina prestationer och sin rivalitet till makalösa höjder. Duon har blivit lite av svurna fiender och har sållat sig till skaran av några av sportvärldens mest bestående man-mot-man-rivaliteter.

Men i det här fallet är det inte kraften av ett slag, hårdheten av en serve eller farten av en F1-bil som särskiljer de, utan antal mål och regelbundenheten av de. Det är som den danske legendaren Michael Laudrup, som spelade flera år i både Barcelona och Real Madrid, sade en gång; 

– Jag tror att de behöver varandra. 

Han syftade på att Messi och Ronaldo är beroende av varandras handlingar, att de mäts efter varandras förträfflighet och drivs av viljan att utmärka sig och överträffa den andres prestationer.

Om den ene gör ett hattrick, kommer den andre att försöka slå det, sade han vidare. 

Sedan de började ställas mot varandra på närmare håll efter Ronaldos ankomst till Real Madrid 2009, har båda herrarnas målskytte fullkomligt exploderat. Portugisen har i Champions League gjort 55 mål på 54 matcher för Real Madrid, medan Messi har gjort 52 mål på 56 matcher för Barcelona under den här femårsperioden. Jämför det med perioden före Ronaldos ankomst till Spanien: 15 mål på 52 Champions League-matcher för Manchester United för Ronaldos del, medan Messi gjorde 17 mål på 33 matcher för Barcelona. Och då var Ronaldo ändå en färdig världsstjärna före sin tid i Madrid och ingen ung talang som har blommat ut på senare år. 

Under sina fyra första säsonger i Real Madrid gjorde Ronaldo 33, 53, 60 och 55 mål i alla klubblagsturneringar – siffror som hade varit överlägsna och bortom all möjlig konkurrens om det inte vore för Messi. Messi som i sin tur radade upp de här siffrorna under samma period; 47, 53, 73 och 60
Förra säsongen mäktade Messi med 41 mål på 46 matcher trots att han periodvis var skadad. Siffror och en insats som hade varit karriärdefinierande för vilken annan spelare som helst. Men inte för Messi. Och inte heller för Ronaldo. Portugisen ville inte vara sämre än Messi och slog då till med 51 mål på 47 matcher förra säsongen, tog hem Ballon d'Or, priset till världens bästa spelare, och hindrade Messi från att ta priset för femte året i följd.
Ronaldos 17 mål i förra säsongens Champions League innebar ett rekord i antal mål på en och samma Champions League-säsong. Ett rekord som innan dess låg på 14 mål och som innehölls av – Messi.

Båda herrarna har fortfarande några år kvar på högsta nivå och kommer troligtvis att fortsätta dominera världsscenen i några år till. De kommer att fortsätta försöka överträffa varandras prestationer. De kommer att fortsätta tävla om titlar, skytteligasegrar, och individuella priser. De kommer förmodligen att göra det fram till den dagen då de lägger skorna på hyllan och det är, som tur är, inte än. 


Så, vem av de är hetast inför morgondagen då? 

Både Messi och Ronaldo finns med bland de bästa målskyttarna i El Clásico-sammanhang. Argentinaren är för närvarande den bästa målskytten med sina 21 gjorda mål medan portugisen är sjua på listan med 13 mål. Men Ronaldo har av förklarliga skäl spelat betydligt färre El Clásico-matcher. 

Den här säsongen har Ronaldo fortsatt sin fina målform med 20 mål på 13 matcher i alla turneringar. Messi däremot har inte varit lika het vad gäller målskyttet och ligger en bit efter sin ärkerival, även om det inte är siffror för gemene man; 11 mål på 9 matcher. 

Messi har kanske inte gjort lika många mål i den här säsongsinledningen som han brukar göra, men är likväl i gott slag och har med sina sju assist (bäst i ligan) så här långt bidragit till att man har fått en större spridning i målskyttet. En som har fått dra nytta av det är Neymar. Efter en trevande debutsäsong i Barcelona förra året där han gjorde 15 mål på 41 matcher totalt har han nu växlat upp och gjort tio mål på lika många matcher så här långt. Med en Neymar i form blir det ännu tuffare för Real Madrid. 

Och Ronaldo. Trots att han historiskt sett haft det svårare i dessa El Clásico-matcherna kan man inte räkna ut honom. Portugisen är het och är i sitt livs målform just nu. Han vet om att en stor prestation som överträffar Messis sätter honom i pole position att vinna Ballon d'Or. Han vet också om att en seger gör att laget kan ta upp jakten på ligatiteln efter en mindre bra start på säsongen. 

***
 
Det är omöjligt att veta vem som kommer att gå ur matchen segrande. Det är också omöjligt att räkna ut Messi – för Messi är Messi. Men det är förmodligen ändå portugisen som är hetast för tillfället. Han är, som tidigare nämnt, i sitt livs målform just nu. Dessutom har Real Madrid ändrat spelfilosofi sedan Carlo Ancelotti tog över efter José Mourinho. Man är numera mer possession-inriktade än tidigare och det gynnar en som Ronaldo som gärna vill ha mycket boll istället för att ligga och vänta på kontring som man gjorde tidigare. 

Men som sagt, Messi är Messi och det går aldrig att räkna ut honom. Det krävs att Madrid-försvaret håller koll på honom men även hans medspelare, annars lär det rullas upp och då är han inte nådig, den lille argentinaren.

Inför El Clásico – de...

0 Läs mer >>

Missade du del 1 hittar du den här.
Missade du del 2 hittar du den här.


Det är endast ett fåtal dagar kvar till El Clásico den 25:e oktober. En match med mycket känslor, rivalitet och stjärnglans. En dag som miljontals fotbollsfans har längtat efter – inte bara för att det är det första El Clásico för säsongen, utan även för att Luis Suarez förväntas göra sin första ligamatch för Barcelona.

Matchen i sig behövs väl knappast hypas upp. Men faktum att båda lagen har värvat stort under sommaren och att Luis Suarez långa avstängning är slut i samband med matchen, sammanträffande eller ej, gör den ännu mer speciell och ännu mer spännande än på länge. Just därför kommer bloggen att i fyra delar titta närmare på de båda lagen för att se vilket av de som känns hetast på förhand.

I den här tredje delen behandlar vi mittfälten. Tidigare år var matchplanen mellan de här två lagen väldigt enkel; Barcelona skulle hålla i bollen som de alltid gör, medan Real Madrid skulle ligga på defensiven och kontra. Barcelona spelar fortfarande på samma sätt, men Real har ändrat sin filosofi och spelar numera en mer possesion-inriktad fotboll. Ett mittfält är väldigt viktigt för ett lags bollinnehav och de båda lagen har enorma kvaliteter på mitten.

Vilket lag har då det bästa mittfältsspelet?

Barcelona
Andrés Iniesta, Sergio Busquets, Xavi Hernández och Ivan Rakitic. Det är nyckelspelarna på Barcelonas mittfält. Xavi kommer troligen att starta på bänken och Rakitic kommer att ta över rollen som den stora spelfördelaren.

Barcelona kan hålla i bollen och det vet vi. Man har ett snitt på över 60% bollinnehav den här säsongen och så har det sett ut de föregående åren också. Det är exceptionellt sällan man inte har kontroll över boll och matchbild, och det har varit nyckeln till varför man inte släppt in ett enda mål hittills i ligan. Anfall är bästa försvar, som det brukar heta. Men Barca har visat sig sårbara i kontringarna. Mot PSG i Champions League gjorde fransmännen det tajt defensivt och katalanerna hittade inga luckor för sitt offensiva spel. Sedan när PSG ställde om till kontring hängde Barca inte med hemåt för att försvara sig.

Det största problemet i Barcelonas mittfält är dock oförmågan att kontra snabbt. Det har många gånger funnits möjlighet för laget att vinna boll på egen planhalva och sedan ställa om snabbt med ett par snabba passningar och löpningar framåt. Men istället har man som så många gånger förr valt att sakta ner spelet och spela sitt tiki-takaMed spelare som Messi, Neymar och snart också Suárez längst fram skulle en variation mellan tiki-taka och ett snabbt attackerande kontringsspel vara väldigt dödligt för motståndarlagen. Men faktum att man envisas med att enbart spela sitt tiki-taka utan någon som helst variation kan kosta de framöver.


Real Madrid
Real Madrid, å andra sidan, har ett mycket vasst vapen i sitt kontringsspel med Cristiano Ronaldo, Gareth Bale, Karim Benzema, och Luka Modric i spetsen. Men hittills under säsongen har man inte blivit testade på det sättet och det återstår att se om man kan ersätta den effektivitet och förmåga att köra på mål som man hade förra året med Ángel di María.

Modric, James Rodriguez och Toni Kroos kommer troligtvis att bilda mittfältstrio i den här matchen. Det är en stark trio som erbjuder mycket, men som också har sina brister. Kroos är en kompetent spelare med boll, men när han inte har boll bidrar han sällan med något nyttigt. Modric är liksom sin nya tyska radarpartner extremt duktig med boll men även utan boll. Dock har han haft det lite svårt då han med tanke på den offensiva balansen i den här mittfältstrion har fått ta ett större defensivt ansvar än vad han egentligen borde eller har förmågan till att göra.
VM:s stora sensation James Rodriguez har kanske inte övertygat så mycket som klubben velat, men jobbar hårt. Dock är jag oförstående till varför man sålde di María till förmån för Rodriguez. Han har en del att bevisa, den unge colombianen.

Det återstår att se vilken inställning tränare Carlo Ancelotti väljer att gå in i matchen med. Med Modric, Kroos och Rodriguez på mittfältet blir det kanske en aning för offensiv balans med tanke på Barcelonas spel. Men det är möjligt att italienaren väljer att sätta hårt mot hårt och ställer upp med tre av sina spelskickligaste mittfältare i ett försök att dominera mittfältet och ha ett eget bollinnehav.

Men väljer han att ställa upp med en mer defensiv balans på mittfältet talar mycket för att Sami Khedira får spela. Tysken har precis kommit tillbaka från skada och fick hoppa in i gårdagens Champions League-match mot Liverpool och är en mer utpräglad balansspelare än de tre nämnda ovan. Dock finns frågetecken för om han håller för 90 minuters spel efter skadefrånvaron. Även Asier Illarramendi är aktuell för spel om man väljer en mer defensiv inriktning. 24-åringen har fått en del speltid den här säsongen och är liksom Khedira en mer utpräglad balansspelare. 

En möjlighet skulle kunna vara att starta med en defensiv balansspelare i form av Illarramendi/Khedira tillsammans med Modric och flytta fram Kroos som en lite mer offensiv spets av de tre. Det innebär därmed att man får offra Rodriguez som jag inte tycker har övertygat så här långt. Med en sådan uppställning får man in en mer utpräglad defensiv balansspelare samtidigt som man får tre naturliga centrala mittfältare och dessutom behåller spel- och passningsskickligheten på mitten. 

***

Det är två fantastiska mittfält med stora kvaliteter, men som trots det har lite bekymmer som behöver lösas. Om Real ställer upp med en för offensiv balans på mittfältet och försöker dominera bollinnehavet i matchen kommer defensiven troligtvis att drabbas. Ställer man upp med en för defensiv balans och överlåter matchbilden till Barcelona att kontrollera, riskerar man att tappa sin offensiv och därmed matchen. Nyckeln för Real är att hitta en sund balans mellan att stänga ner Messi och co. defensivt och ha ett eget bollinnehav mixat med ett sylvasst kontringsspel.

För Barcelonas del handlar det om att förvalta sitt bollinnehav och hitta luckorna för Messi och Neymar. För kontroll över bollinnehavet, det kommer man troligtvis att ha.

Barca har en visst övertag när det gäller mittfältsspelet, men Real kan få den till sin favör genom ett par smarta taktiska drag från tränare Ancelotti.

Inför El Clásico – de...

0 Läs mer >>

Missade du del 1 hittar du den här.


Det är endast ett fåtal dagar kvar till El Clásico den 25:e oktober. En match med mycket känslor, rivalitet och stjärnglans. En dag som miljontals fotbollsfans har längtat efter – inte bara för att det är det första El Clásico för säsongen, utan även för att Luis Suarez förväntas göra sin första ligamatch för Barcelona. 

Matchen i sig behövs väl knappast hypas upp. Men faktum att båda lagen har värvat stort under sommaren och att Luis Suarez långa avstängning är slut i samband med matchen, sammanträffande eller ej, gör den ännu mer speciell och ännu mer spännande än på länge. Just därför kommer bloggen att i fyra delar titta närmare på de båda lagen för att se vilket av de som känns hetast på förhand.

I den här andra delen behandlar vi försvaren. Som jag nämnde i del 1 handlar mycket av matchen om vilket lag som lyckas hålla tätt bakåt bäst. Förutom målvakterna i sig är det främst försvarslinjerna som ska stå emot all den offensiva skicklighet som finns i de båda lagen.

Vilket lag har det bästa försvaret?

Barcelona
0. Det är siffran som står i protokollet. Efter åtta ligaomgångar har Barcelona fortfarande inte släppt in ett enda mål. Det åtminstone ser ut som att laget har en otroligt stark defensiv. Men vi ska inte glömma att man i de flesta matcherna är totalt överlägsna vad gäller matchbild och bollinnehav och motståndarna släpps sällan igenom till några målchanser.

Men på lördag är det en annan femma. Då ställs man mot Real Madrid och oavsett hur dominanta Barcelona kommer att vara kommer Real definitivt att få ett par kvalificerade målchanser i matchen. Frågan är om det tidigare så oprövade försvaret kan stå emot när det blåser kraftigare. När man häromveckan åkte till Paris för att möta PSG i Champions League släppte man in tre bollar och förlorade matchen.

Som det har sett ut i inledningen av säsongen är det troligtvis Javier Mascherano och nya fransmannen Jeremy Mathieu som är förstavalet som mittbackspar. Enligt rapporterna har Mathieu övertygat och har varit en positiv överraskning så här långt och har hållt tidigare försvarschefen Gerard Piqué och unge Marc Bartra utanför laget. Men Piqué har fått allt mer speltid på sistone och det finns en chans att han får starta i El Clásico.

Vad gäller Mathieu är jag inte helt övertygad om hans kvaliteter. Visserligen var jag imponerad av honom under hans tid i Toulouse där han mestadels agerade ytterback. Han var en frisk fläkt och gick som ett tåg på hela kanten. Men jag är inte säker på att han är den man ska luta sig mot när det väl blåser kraftigt, vilket det lär göra i El Clásico på lördag. Mathieu är snabb, läser spelet väl och är bra i uppspelsfasen. Men när det gäller defensiven är jag inte säker på om han riktigt håller.

Dani Alves och Jordi Alba är rätt givna i startelvan och tillsammans med Mascherano ser det ändå ut att vara en ganska stark backlinje, även om Mascherano inte är en naturlig mittback. Men vi är alla medvetna om Alves och Albas offensivlusta och det kan bli ett problem i en sådan här match, mot spelare som Bale och Ronaldo.


Real Madrid
Om Barcelona har radat upp hållna nollor hittills under säsongen har Real Madrid desto svårare med det, även om fyra nollor på åtta omgångar är starkt nog. Reals backuppsättning är ganska ok, men den har sina brister. Fyrbackslinjen brukar innehålla Carvajal, Pepe, Ramos och Marcelo och det är en riskfylld uppställning på många sätt.

Pepe är som Pepe är. Han är i sina bästa stunder en kompetent mittback, men det kan som bekant slå slint i skallen på honom och då kan han äventyra lagets chanser. Där har unga stjärnskottet Raphaël Varane en chans till speltid, för Sergio Ramos är given. Enligt rapporterna är det, sett till hur han har spelat på sistone, endast en tidsfråga innan han innehar en startplats i mittlåset bredvid Ramos på permanent basis. Fransmannen är snabb och stark men saknar möjligen en aning aggresivitet i sitt spel.

Angående ytterbackarna är det inte det mest stabila som finns. Marcelo är en säkerhetsrisk och det optimala vore att starta med Fábio Coentrão. Men portugisen har haft skadeproblem och Marcelo har varit den som fått mest speltid i inledningen av säsongen. Coentrão ger kanske inte lika mycket offensivt som Marcelo men han är betydligt säkrare i sin defensiv, vilket är en viktig faktor mot Messi, Neymar och co.

Dani Carvajal är den som kommer att få det tuffast av ytterbackarna genom att försöka stoppa en formstark Neymar. Carvajal är inte heller han den mest stabila vad gäller defensiv, men har blivit säkrare bakåt. Han styrkor ligger istället i offensiven där han ofta drar iväg på sina ruscher på kanten. Frågan är om han kan balansera offensiv och defensiv för att dels bidra framåt men också hålla tätt bakåt. 

***

Hittills är PSG det enda lag som har mött Barcelona som har varit konkurrenskraftigt nog. Man visade att det går att demontera Barcas försvar och Real Madrid kommer, likt PSG, att orsaka problem för katalanerna med framförallt Ronaldo och Bale.
Å andra sidan innebär Reals backlinje alltid ett risktagande och man kommer att få det tufft att stå emot Messi och formstarke Neymar. Men trots skillnaden i antal insläppta mål är båda lagen ganska jämbördiga försvarsmässigt. 

Inför El Clásico – de...

0 Läs mer >>
 
 
Matchen i sig behövs väl knappast hypas upp. Men faktum att båda lagen har värvat stort under sommaren och att Luis Suárez långa avstängning är slut i samband med matchen, sammanträffande eller ej, gör den ännu mer speciell och ännu mer spännande än på länge. Just därför kommer bloggen att i fyra delar titta närmare på de båda lagen för att se vilket av de som känns hetast på förhand.

I den första delen behandlar vi målvakterna. Mycket av matchen handlar om vilket lag som lyckas hålla bollarna utanför målburen bäst, och mycket av förhandssnacket har handlat om vilket lag som har den bästa målvakten. Självklart har försvararna en stor del i att försöka hålla tätt bakåt, men målvaktsspelet kommer troligtvis att vara en nyckel i en match med stor offensiv kraft och där det historiskt sett har varit målglatt.

För att ta några exempel: Det senaste mötet mellan de båda lagen slutade 4-3 i Barcas favör och den senaste gången det blev mållöst var den 23:e november 2002. Målvakterna kommer att få jobba, var så säkra.

Så, vilket lag har det bästa målvaktsspelet?

Real Madrid
Av alla målvakter inblandade i årets El Clásico är Iker Casillas tveklöst den mest erfarna. Han har medverkat i dessa matcher sedan urminnes tider och han vet vad som gäller. Dock är hans form ett stort frågetecken. Efter att ha varit en av världens bästa målvakter i över ett decennium har han på senare år inte alls varit lika övertygande och dominant. Mycket av det kan förklaras med att han på något oförklarligt sätt blev bänkad efter skada och tappade form och timing. Men efter att Diego López, som konkurrerade ut Casillas, blev ivägskeppad till Italien trodde många att Casillas nu skulle återta sin position som lagets givna nummer ett och hitta formen som en gång gjorde honom till världens bästa.

Men så har det inte varit. Visserligen har Casillas fått stort förtroende och har startat de flesta matcherna hittills denna säsong. Men han har inte agerat fullt hundraprocentigt och har stått för ett antal tveksamma ingripanden och har bland annat fått kritik för sitt luftspel. Dessutom fick den nya målvakten Keylor Navas, som gjorde succé i sommarens VM och tog Costa Rica till kvartsfinal, speltid mot Elche häromveckan vilket tyder på att det ändå finns en liten möjlighet för honom att ta över målvaksspaden den kommande tiden.

Osäkerheten kring målvaktssituationen kan skapa problem för Real. Vill Casillas behålla sin plats måste han höja sig en nivå, annars står Navas redo att ta över. Men hur som helst tror jag att det blir bra för Real, för det är två bra målvakter man förfogar över. 


Barcelona
Marc-André ter Stegen betraktades inför säsongen som den större målvaktsvärvningen mellan honom och Claudio Bravo och sågs kanske som lagets nummer ett på målvaktsposten. Men hittills har den tyske talangen inte lyckats ta platsen. Han fick till en början stå åt sidan till förmån för Bravo på grund av skada och har sedan dess inte lyckats ta sig in i laget, mycket på grund av att Bravo har gjort det bra. Att ter Stegen sedan gjorde misstag när han väl fick chansen i Champions League var inte heller till hans fördel.

Om ter Stegen har fått stå lite i skymundan är Claudio Bravo huvudmannen så här långt. Förutom att han i den senaste landskampen blev historisk som meste landslagsman för Chile på 85 landskamper har han också blivit historisk i Barcelona. Chilenaren har spelat samtliga åtta matcher i ligan och har hållit nollan i alla, vilket gör honom historisk som den målvakt som hållit nollan längst i ligainledningen.

Trots att Bravo är den som innehaft huvudrollen hittills, är det inte nödvändigtvis på grund av han som laget hållit tätt bakåt. Faktum att han endast gjorde sju räddningar på de sex inledande matcherna, varav den första räddningen kom i den tredje omgången, vittnar om hur starkt försvaret är – eller snarare hur överlägset laget är i matcherna. Bravo har inte ställts på några större prov så här långt, men nu ställs man mot Real Madrid och även om Barcelona brukar ha övertaget i matcherna rent bollinnehavsmässigt är det att förvänta att Real kommer att få åtminstone ett par målchanser i matchen. Bravo kommer att testas – frågan är om han klarar av att stå emot trycket?

***

Det känns som att Real Madrid har den starkaste målvakten i Iker Casillas, trots tveksam form senaste tiden. Han har erfarenheten från inte bara de här El Clásico-matcherna, utan även från all annan internationell toppfotboll de senaste 15 åren. Han vet vad som krävs och vad som ska göras. Trots sviktande form har jag en stark tro på legendaren Casillas. Bravo lär få det tuffare än tidigare under säsongen och frågan är om han klarar av att hantera det.

Inför El Clásico – de...

0 Läs mer >>

För er som missat:

Bloggen finns även på Facebook och Twitter. Häng med där för att få de senaste uppdateringarna!
 

Häng med på Facebook ...

0 Läs mer >>


1-1 och en ganska medioker och tråkig match. Före match handlade mycket om Zlatan skulle vara frisk nog att spela. Svaret blev nej och Ola Toivonen fick istället kliva in och spela från start.

Toivonen var bortsett från målet rätt osynlig stora delar av matchen, mycket på grund av att han var isolerad längst fram när Sverige drog ner sina yttrar i en sorts 4-5-1 uppställning i defensiven. I det offensiva spelet var han inte särskilt lyckad heller då han fick en del svåra bollar att jobba med när Sverige tvingades slå långt.

Det såg ut som att taktiken med de tre centrala mittfältarna var att två av de skulle dra iväg i djupled medan den tredje (Källström) skulle möta boll och fördela. Det innebar att när de tre anfallarna inte kom ner och mötte boll att det blev väldigt tomt centralt i banan vilket ledde till att det var svårt att spela sig igenom. Istället tvingades man rulla i backlinjen alternativt slå långt och långbollarna var antingen av sämre kvalitet eller så var man för tunna i luftduellerna. Toivonens huvudspel är kanske inte vad det borde vara för en kille med hans storlek, och då blev det svårt för Sverige att etablera något vettigt anfallsspel.

Bahoui var säkerligen revanschsugen och ville visa vad han går för efter att ha missat den förra kvalmatchen mot Österrike där han var högaktuell till att få starta. Men den unge AIK-aren gjorde ingen jättematch och blev utbytt i den andra halvleken. Han såg blyg ut, hade lite problem med bollbehandlingen och tog inga direkta initiativ utan spelade mest enkelt. Dessutom var han vid de svenska attackerna inte närvarande. Han sprang mest runt utanför straffområdet utan att erbjuda spelalternativ genom att möta boll eller dra iväg i ljupled rakt fram eller diagonalt bakom den ryska backlinjen och var mest i passningsskugga.

Det svenska passningsspelet var inte bra. Slarv och många bortslagna passningar från mittfältet bidrog till att man sällan lyckades etablera något vettigt anfallsspel långa stunder i matchen.

Jimmy Durmaz känns mer och mer som en svensk version av Àngel dí Maria. Speciellt när han får spela till vänster på det centrala tremannamittfältet likt dí Maria gjorde i Real Madrid under förra säsongen. En offensivt inriktad spelare men som med en stor löp- och arbetskapacitet kan täcka upp i defensiven också. Offensivt sett är han oerhört kvick och farlig, vågar dra fram bollen och utmana. Det ger en annan dimension till spelet än när Seb Larsson, Källström och Ekdal spelar tillsammans på det centrala mittfältet. De tre är rätt så lika varandra i spelstil, i grunden säkra passningsspelare som gärna vill fördela bollarna, och det blir ibland för endimensionellt och ingen som riktigt erbjuder något annorlunda som exempelvis Durmaz gör. 


Slutligen, som en vän av detaljer, har jag ett stort problem med Andreas Granqvists glidtacklingar. Han är oftast rätt i timingen i glidtacklingen, men sättet han sätter ut benet på är inte optimalt. Så som han tacklar är det lätt hänt att bollen, även om man träffar den, går förbi benet och foten och därmed innebär att han missar brytningen och motståndaren kan få bollen. Värt att tänka på till nästa gång. Men jag tvekar på att någon kommer att uppmärksamma honom om detta så därför hoppas jag att han fortsättningsvis har lite tur i glidtacklingarna, annars kan det resultera i ett ödesdigert misstag för Sverige i jakten på EM. 


Tankar efter Sverige-...

0 Läs mer >>


Det är mycket
Malmö nu. Med SM-guld på både dam- och herrsidan samt spel i Champions League för både FC Rosengård och Malmö FF är det onekligen Malmö som är Sveriges huvudstad i fotboll just nu. Och så har det varit de senaste åren; SM-guld på både dam- och herrsidan 2010, 2013 och nu även 2014.


Speciellt MFF:s säsong har varit imponerande då man inte bara är första lag att försvara ett SM-guld på elva år, utan är även första svenska lag att ta sig till Champions League på 14 år.

Dock är jag inte förvånad över att det är just MFF som har lyckats med den bedriften. Jag har länge sagt att om det är något svenskt lag som ska lyckas i Europa så är det Malmö FF.
Om vi bortser från de nyliga framgångarna i både Champions League och Allsvenskan har man störst resurser ekonomiskt (även om en stor del av pengarna är låsta i arenan), man är den mest professionella klubben sett till organisation och faciliteter, man har stora publiksiffror och man är en, med skandinaviska mått mätt, riktig storklubb med stark och framgångsrik historia. Dessutom ligger man bra till geografiskt då man har nära till övriga kontinenten med Öresundsbron och Kastrup, vilket ger flera positiva möjligheter.

Addera alla dessa faktorer med att man i flera år har haft ett lag som haft en oerhört stor potential med många unga och individuellt skickliga spelare samt en spelande filosofi som på ett sätt har varit banbrytande inom svensk fotboll.

Det är de bästa förutsättningarna för att lyckas i Europa och på sikt bli den ledande skandinaviska klubben och kan inte jämföras med någon annan svensk klubb, oavsett hur det har sett ut tidigare med exempelvis HIF:s dominans 2010-2011 och AIK:s och Elfsborgs blandade framgångar i Europa League något år senare.

Men när många gärna blickar tillbaka på året som gått (och fortfarande går) och ska summera och förklara MFF:s framgångar väljer jag att blicka framåt istället. Vad som jag tycker borde ska göras nu och inför nästa år för att bli ännu bättre och hålla en högre nivå då man ställs mot ännu större utmaningar med att försöka ta ett tredje raka SM-guld samt kvalificera sig till Champions League igen.

  • Matcha truppen rätt i de återstående matcherna i Allsvenskan. Ha en bra blandning mellan att ge de unga reservspelarna (Piotr Johansson, Alexander Blomqvist m.fl.) chansen för att utvecklas och samla erfarenhet inför framtiden och att matcha laget som ska spela i Champions League.

  • Bredda och framförallt spetsa truppen. Som det ser ut nu behövs förmodligen en mittback av klass, om inte för startelvan så för bänken som tredje man bakom E. Johansson och Helander. Hammar är ung och har gjort det OK när han fått chansen men är inte tillräckligt bra. Han är för trög och tempofattig. Dessutom behövs det breddas på högerbackspositionen. Vänsterbackspositionen är det ganska bra ställt med Ricardinho och Konate, men på högerbackspositionen finns enbart Tinnerholm då jag inte räknar med att Concha förlänger sitt utgående kontrakt. Dessutom är han till åren och hans prestationer det här året har visat att han är på kraftig nedgång i karriären. Visserligen återvänder Özen från lån i sommar, men frågan är om han håller på den högsta nivån där MFF vill och förväntas vara.

  • Förlänga kontrakt med viktiga spelare som Thern, Halsti och Ricardinho vars kontrakt är på utgående. Alla tre är, förutom att de är bra spelare, viktiga pjäser i en trupp som blir hårt belastat med spel på flera fronter likt den här säsongen. Dessutom försöka att inte bli sönderköpta. Trots att man reparerat spelarförluster i år på ett mycket bra sätt med kloka värvningar håller det inte att konstant tappa viktiga spelare och hela tiden bygga om. 

  • Lösa konkurrenssituationen i truppen. Hur man ska matcha Rosenberg, Kiese Thelin, Eriksson, Mehmeti, Thern, Molins, Forsberg, Halsti och Adu utan att någon känner sig petad. Det var ju viss missnöje i somras när Eriksson blev förpassad till bänken i ett par matcher och han var på väg att lämna klubben. Det var under en period då både Thern och Molins var borta p.g.a. skada och Eriksson fick trots det inte plats i viktiga matcher. Nu är Thern tillbaka och till nästa säsong lär Molins vara tillbaka även han samt att Mehmeti vill börja konkurrera på allvar om en startplats efter att ha varit ur form fysiskt sedan han kom tillbaka och inte fått lika mycket speltid som han velat. 

  • Bli bättre spelmässigt. Spelet, framförallt det offensiva, har varit väldigt knackigt stora delar av säsongen. Laget har varit stabilt och gått som ett tåg sett till resultaten och man har vunnit sina matcher, men utan att riktigt imponera särskilt mycket spelmässigt. I Europaspelet har man gjort bra ifrån sig, offensiven har varit bra stundtals i matcherna, men det är p.g.a. den disciplinerade defensiven som man har tagit sig så långt som man gjort. Viktigt för MFF att man utvecklar offensiven. För tillfället är man för beroende av Rosenbergs och Kiese Thelins kamp, vilja och skicklighet. 

  • Att hela truppen utvecklas ytterligare ett snäpp. Flera av spelarna håller för låg nivå kvalitetsmässigt enligt mig. Det är en sak att vara funktionell i ett kollektiv och en annan sak att verkligen vara en bra spelare, individuellt. Dock har många av de utvecklats under året och blivit stabila spelare och det är bara att hoppas att de tar ytterligare steg i utvecklingen. 

  • Att Åge Hareide utvecklar sig själv och sina idéer. Norrmannen har imponerat stort med ett lugn och en skicklighet i sitt sätt att hantera laget, mentalt och taktiskt. Men nästa år kommer alla lag att veta hur MFF ska spela, hur man ställer upp vid olika tidpunkter och olika matchsituationer, vilka förändringar man kan tänkas göra, hur Hareide kommer att hantera det mentala spelet med mera. Då måste han utveckla sig själv och sina idéer för att inte bli sönderläst. Frågan är om han har orken och glöden att göra det efter ett intensivt år? 


MFF – blicka framåt