Inför El Clásico – del 1

 
 
Matchen i sig behövs väl knappast hypas upp. Men faktum att båda lagen har värvat stort under sommaren och att Luis Suárez långa avstängning är slut i samband med matchen, sammanträffande eller ej, gör den ännu mer speciell och ännu mer spännande än på länge. Just därför kommer bloggen att i fyra delar titta närmare på de båda lagen för att se vilket av de som känns hetast på förhand.

I den första delen behandlar vi målvakterna. Mycket av matchen handlar om vilket lag som lyckas hålla bollarna utanför målburen bäst, och mycket av förhandssnacket har handlat om vilket lag som har den bästa målvakten. Självklart har försvararna en stor del i att försöka hålla tätt bakåt, men målvaktsspelet kommer troligtvis att vara en nyckel i en match med stor offensiv kraft och där det historiskt sett har varit målglatt.

För att ta några exempel: Det senaste mötet mellan de båda lagen slutade 4-3 i Barcas favör och den senaste gången det blev mållöst var den 23:e november 2002. Målvakterna kommer att få jobba, var så säkra.

Så, vilket lag har det bästa målvaktsspelet?

Real Madrid
Av alla målvakter inblandade i årets El Clásico är Iker Casillas tveklöst den mest erfarna. Han har medverkat i dessa matcher sedan urminnes tider och han vet vad som gäller. Dock är hans form ett stort frågetecken. Efter att ha varit en av världens bästa målvakter i över ett decennium har han på senare år inte alls varit lika övertygande och dominant. Mycket av det kan förklaras med att han på något oförklarligt sätt blev bänkad efter skada och tappade form och timing. Men efter att Diego López, som konkurrerade ut Casillas, blev ivägskeppad till Italien trodde många att Casillas nu skulle återta sin position som lagets givna nummer ett och hitta formen som en gång gjorde honom till världens bästa.

Men så har det inte varit. Visserligen har Casillas fått stort förtroende och har startat de flesta matcherna hittills denna säsong. Men han har inte agerat fullt hundraprocentigt och har stått för ett antal tveksamma ingripanden och har bland annat fått kritik för sitt luftspel. Dessutom fick den nya målvakten Keylor Navas, som gjorde succé i sommarens VM och tog Costa Rica till kvartsfinal, speltid mot Elche häromveckan vilket tyder på att det ändå finns en liten möjlighet för honom att ta över målvaksspaden den kommande tiden.

Osäkerheten kring målvaktssituationen kan skapa problem för Real. Vill Casillas behålla sin plats måste han höja sig en nivå, annars står Navas redo att ta över. Men hur som helst tror jag att det blir bra för Real, för det är två bra målvakter man förfogar över. 


Barcelona
Marc-André ter Stegen betraktades inför säsongen som den större målvaktsvärvningen mellan honom och Claudio Bravo och sågs kanske som lagets nummer ett på målvaktsposten. Men hittills har den tyske talangen inte lyckats ta platsen. Han fick till en början stå åt sidan till förmån för Bravo på grund av skada och har sedan dess inte lyckats ta sig in i laget, mycket på grund av att Bravo har gjort det bra. Att ter Stegen sedan gjorde misstag när han väl fick chansen i Champions League var inte heller till hans fördel.

Om ter Stegen har fått stå lite i skymundan är Claudio Bravo huvudmannen så här långt. Förutom att han i den senaste landskampen blev historisk som meste landslagsman för Chile på 85 landskamper har han också blivit historisk i Barcelona. Chilenaren har spelat samtliga åtta matcher i ligan och har hållit nollan i alla, vilket gör honom historisk som den målvakt som hållit nollan längst i ligainledningen.

Trots att Bravo är den som innehaft huvudrollen hittills, är det inte nödvändigtvis på grund av han som laget hållit tätt bakåt. Faktum att han endast gjorde sju räddningar på de sex inledande matcherna, varav den första räddningen kom i den tredje omgången, vittnar om hur starkt försvaret är – eller snarare hur överlägset laget är i matcherna. Bravo har inte ställts på några större prov så här långt, men nu ställs man mot Real Madrid och även om Barcelona brukar ha övertaget i matcherna rent bollinnehavsmässigt är det att förvänta att Real kommer att få åtminstone ett par målchanser i matchen. Bravo kommer att testas – frågan är om han klarar av att stå emot trycket?

***

Det känns som att Real Madrid har den starkaste målvakten i Iker Casillas, trots tveksam form senaste tiden. Han har erfarenheten från inte bara de här El Clásico-matcherna, utan även från all annan internationell toppfotboll de senaste 15 åren. Han vet vad som krävs och vad som ska göras. Trots sviktande form har jag en stark tro på legendaren Casillas. Bravo lär få det tuffare än tidigare under säsongen och frågan är om han klarar av att hantera det.

Kommentera här: