Inför El Clásico – del 2


Missade du del 1 hittar du den här.


Det är endast ett fåtal dagar kvar till El Clásico den 25:e oktober. En match med mycket känslor, rivalitet och stjärnglans. En dag som miljontals fotbollsfans har längtat efter – inte bara för att det är det första El Clásico för säsongen, utan även för att Luis Suarez förväntas göra sin första ligamatch för Barcelona. 

Matchen i sig behövs väl knappast hypas upp. Men faktum att båda lagen har värvat stort under sommaren och att Luis Suarez långa avstängning är slut i samband med matchen, sammanträffande eller ej, gör den ännu mer speciell och ännu mer spännande än på länge. Just därför kommer bloggen att i fyra delar titta närmare på de båda lagen för att se vilket av de som känns hetast på förhand.

I den här andra delen behandlar vi försvaren. Som jag nämnde i del 1 handlar mycket av matchen om vilket lag som lyckas hålla tätt bakåt bäst. Förutom målvakterna i sig är det främst försvarslinjerna som ska stå emot all den offensiva skicklighet som finns i de båda lagen.

Vilket lag har det bästa försvaret?

Barcelona
0. Det är siffran som står i protokollet. Efter åtta ligaomgångar har Barcelona fortfarande inte släppt in ett enda mål. Det åtminstone ser ut som att laget har en otroligt stark defensiv. Men vi ska inte glömma att man i de flesta matcherna är totalt överlägsna vad gäller matchbild och bollinnehav och motståndarna släpps sällan igenom till några målchanser.

Men på lördag är det en annan femma. Då ställs man mot Real Madrid och oavsett hur dominanta Barcelona kommer att vara kommer Real definitivt att få ett par kvalificerade målchanser i matchen. Frågan är om det tidigare så oprövade försvaret kan stå emot när det blåser kraftigare. När man häromveckan åkte till Paris för att möta PSG i Champions League släppte man in tre bollar och förlorade matchen.

Som det har sett ut i inledningen av säsongen är det troligtvis Javier Mascherano och nya fransmannen Jeremy Mathieu som är förstavalet som mittbackspar. Enligt rapporterna har Mathieu övertygat och har varit en positiv överraskning så här långt och har hållt tidigare försvarschefen Gerard Piqué och unge Marc Bartra utanför laget. Men Piqué har fått allt mer speltid på sistone och det finns en chans att han får starta i El Clásico.

Vad gäller Mathieu är jag inte helt övertygad om hans kvaliteter. Visserligen var jag imponerad av honom under hans tid i Toulouse där han mestadels agerade ytterback. Han var en frisk fläkt och gick som ett tåg på hela kanten. Men jag är inte säker på att han är den man ska luta sig mot när det väl blåser kraftigt, vilket det lär göra i El Clásico på lördag. Mathieu är snabb, läser spelet väl och är bra i uppspelsfasen. Men när det gäller defensiven är jag inte säker på om han riktigt håller.

Dani Alves och Jordi Alba är rätt givna i startelvan och tillsammans med Mascherano ser det ändå ut att vara en ganska stark backlinje, även om Mascherano inte är en naturlig mittback. Men vi är alla medvetna om Alves och Albas offensivlusta och det kan bli ett problem i en sådan här match, mot spelare som Bale och Ronaldo.


Real Madrid
Om Barcelona har radat upp hållna nollor hittills under säsongen har Real Madrid desto svårare med det, även om fyra nollor på åtta omgångar är starkt nog. Reals backuppsättning är ganska ok, men den har sina brister. Fyrbackslinjen brukar innehålla Carvajal, Pepe, Ramos och Marcelo och det är en riskfylld uppställning på många sätt.

Pepe är som Pepe är. Han är i sina bästa stunder en kompetent mittback, men det kan som bekant slå slint i skallen på honom och då kan han äventyra lagets chanser. Där har unga stjärnskottet Raphaël Varane en chans till speltid, för Sergio Ramos är given. Enligt rapporterna är det, sett till hur han har spelat på sistone, endast en tidsfråga innan han innehar en startplats i mittlåset bredvid Ramos på permanent basis. Fransmannen är snabb och stark men saknar möjligen en aning aggresivitet i sitt spel.

Angående ytterbackarna är det inte det mest stabila som finns. Marcelo är en säkerhetsrisk och det optimala vore att starta med Fábio Coentrão. Men portugisen har haft skadeproblem och Marcelo har varit den som fått mest speltid i inledningen av säsongen. Coentrão ger kanske inte lika mycket offensivt som Marcelo men han är betydligt säkrare i sin defensiv, vilket är en viktig faktor mot Messi, Neymar och co.

Dani Carvajal är den som kommer att få det tuffast av ytterbackarna genom att försöka stoppa en formstark Neymar. Carvajal är inte heller han den mest stabila vad gäller defensiv, men har blivit säkrare bakåt. Han styrkor ligger istället i offensiven där han ofta drar iväg på sina ruscher på kanten. Frågan är om han kan balansera offensiv och defensiv för att dels bidra framåt men också hålla tätt bakåt. 

***

Hittills är PSG det enda lag som har mött Barcelona som har varit konkurrenskraftigt nog. Man visade att det går att demontera Barcas försvar och Real Madrid kommer, likt PSG, att orsaka problem för katalanerna med framförallt Ronaldo och Bale.
Å andra sidan innebär Reals backlinje alltid ett risktagande och man kommer att få det tufft att stå emot Messi och formstarke Neymar. Men trots skillnaden i antal insläppta mål är båda lagen ganska jämbördiga försvarsmässigt. 

Kommentera här: