Inför El Clásico – del 3


Missade du del 1 hittar du den här.
Missade du del 2 hittar du den här.


Det är endast ett fåtal dagar kvar till El Clásico den 25:e oktober. En match med mycket känslor, rivalitet och stjärnglans. En dag som miljontals fotbollsfans har längtat efter – inte bara för att det är det första El Clásico för säsongen, utan även för att Luis Suarez förväntas göra sin första ligamatch för Barcelona.

Matchen i sig behövs väl knappast hypas upp. Men faktum att båda lagen har värvat stort under sommaren och att Luis Suarez långa avstängning är slut i samband med matchen, sammanträffande eller ej, gör den ännu mer speciell och ännu mer spännande än på länge. Just därför kommer bloggen att i fyra delar titta närmare på de båda lagen för att se vilket av de som känns hetast på förhand.

I den här tredje delen behandlar vi mittfälten. Tidigare år var matchplanen mellan de här två lagen väldigt enkel; Barcelona skulle hålla i bollen som de alltid gör, medan Real Madrid skulle ligga på defensiven och kontra. Barcelona spelar fortfarande på samma sätt, men Real har ändrat sin filosofi och spelar numera en mer possesion-inriktad fotboll. Ett mittfält är väldigt viktigt för ett lags bollinnehav och de båda lagen har enorma kvaliteter på mitten.

Vilket lag har då det bästa mittfältsspelet?

Barcelona
Andrés Iniesta, Sergio Busquets, Xavi Hernández och Ivan Rakitic. Det är nyckelspelarna på Barcelonas mittfält. Xavi kommer troligen att starta på bänken och Rakitic kommer att ta över rollen som den stora spelfördelaren.

Barcelona kan hålla i bollen och det vet vi. Man har ett snitt på över 60% bollinnehav den här säsongen och så har det sett ut de föregående åren också. Det är exceptionellt sällan man inte har kontroll över boll och matchbild, och det har varit nyckeln till varför man inte släppt in ett enda mål hittills i ligan. Anfall är bästa försvar, som det brukar heta. Men Barca har visat sig sårbara i kontringarna. Mot PSG i Champions League gjorde fransmännen det tajt defensivt och katalanerna hittade inga luckor för sitt offensiva spel. Sedan när PSG ställde om till kontring hängde Barca inte med hemåt för att försvara sig.

Det största problemet i Barcelonas mittfält är dock oförmågan att kontra snabbt. Det har många gånger funnits möjlighet för laget att vinna boll på egen planhalva och sedan ställa om snabbt med ett par snabba passningar och löpningar framåt. Men istället har man som så många gånger förr valt att sakta ner spelet och spela sitt tiki-takaMed spelare som Messi, Neymar och snart också Suárez längst fram skulle en variation mellan tiki-taka och ett snabbt attackerande kontringsspel vara väldigt dödligt för motståndarlagen. Men faktum att man envisas med att enbart spela sitt tiki-taka utan någon som helst variation kan kosta de framöver.


Real Madrid
Real Madrid, å andra sidan, har ett mycket vasst vapen i sitt kontringsspel med Cristiano Ronaldo, Gareth Bale, Karim Benzema, och Luka Modric i spetsen. Men hittills under säsongen har man inte blivit testade på det sättet och det återstår att se om man kan ersätta den effektivitet och förmåga att köra på mål som man hade förra året med Ángel di María.

Modric, James Rodriguez och Toni Kroos kommer troligtvis att bilda mittfältstrio i den här matchen. Det är en stark trio som erbjuder mycket, men som också har sina brister. Kroos är en kompetent spelare med boll, men när han inte har boll bidrar han sällan med något nyttigt. Modric är liksom sin nya tyska radarpartner extremt duktig med boll men även utan boll. Dock har han haft det lite svårt då han med tanke på den offensiva balansen i den här mittfältstrion har fått ta ett större defensivt ansvar än vad han egentligen borde eller har förmågan till att göra.
VM:s stora sensation James Rodriguez har kanske inte övertygat så mycket som klubben velat, men jobbar hårt. Dock är jag oförstående till varför man sålde di María till förmån för Rodriguez. Han har en del att bevisa, den unge colombianen.

Det återstår att se vilken inställning tränare Carlo Ancelotti väljer att gå in i matchen med. Med Modric, Kroos och Rodriguez på mittfältet blir det kanske en aning för offensiv balans med tanke på Barcelonas spel. Men det är möjligt att italienaren väljer att sätta hårt mot hårt och ställer upp med tre av sina spelskickligaste mittfältare i ett försök att dominera mittfältet och ha ett eget bollinnehav.

Men väljer han att ställa upp med en mer defensiv balans på mittfältet talar mycket för att Sami Khedira får spela. Tysken har precis kommit tillbaka från skada och fick hoppa in i gårdagens Champions League-match mot Liverpool och är en mer utpräglad balansspelare än de tre nämnda ovan. Dock finns frågetecken för om han håller för 90 minuters spel efter skadefrånvaron. Även Asier Illarramendi är aktuell för spel om man väljer en mer defensiv inriktning. 24-åringen har fått en del speltid den här säsongen och är liksom Khedira en mer utpräglad balansspelare. 

En möjlighet skulle kunna vara att starta med en defensiv balansspelare i form av Illarramendi/Khedira tillsammans med Modric och flytta fram Kroos som en lite mer offensiv spets av de tre. Det innebär därmed att man får offra Rodriguez som jag inte tycker har övertygat så här långt. Med en sådan uppställning får man in en mer utpräglad defensiv balansspelare samtidigt som man får tre naturliga centrala mittfältare och dessutom behåller spel- och passningsskickligheten på mitten. 

***

Det är två fantastiska mittfält med stora kvaliteter, men som trots det har lite bekymmer som behöver lösas. Om Real ställer upp med en för offensiv balans på mittfältet och försöker dominera bollinnehavet i matchen kommer defensiven troligtvis att drabbas. Ställer man upp med en för defensiv balans och överlåter matchbilden till Barcelona att kontrollera, riskerar man att tappa sin offensiv och därmed matchen. Nyckeln för Real är att hitta en sund balans mellan att stänga ner Messi och co. defensivt och ha ett eget bollinnehav mixat med ett sylvasst kontringsspel.

För Barcelonas del handlar det om att förvalta sitt bollinnehav och hitta luckorna för Messi och Neymar. För kontroll över bollinnehavet, det kommer man troligtvis att ha.

Barca har en visst övertag när det gäller mittfältsspelet, men Real kan få den till sin favör genom ett par smarta taktiska drag från tränare Ancelotti.

Kommentera här: