0 Läs mer >>

Har inte bloggat på tre veckor.

Förkylning, brist på ork, julklappshandel och FM 15 har kommit i vägen. Det är ju sådana tider, förkylningar och julklappshandel, alltså. FM spelas det ju året om. Det är ett fantastiskt spel, må jag säga.

Nåväl, vad har hänt i fotbollsvärlden den senaste tiden?

***

Roar Hansen har lämnat HIF vilket var väldigt väntat. Skrev i ett tidigare blogginlägg redan timmarna efter att tränarrockaden presenterades att jag inte såg någon annan utväg för en petad och förödmjukad Hansen. Det inlägget kan ni för övrigt läsa HÄR om ni har missat den.


Att Henrik Larsson nu får fullt förtroende att från topp till tå forma om klubben känns för mig klokt och helt rätt. ”Henke” är erfaren nog att veta vad som krävs och klok nog att förstå att klubben och framförallt laget inte längre är på en nivå där man kan slåss om guldet. Han vet att det krävs ett enormt jobb från grunden och att det kommer att ta tid att bygga en stabil klubb och ett framgångsrikt lag igen. Det är lite Lagerbäck-tänk över "Henke" – man ska jobba efter sina resurser.

***

Truppen till den årliga januariturnén togs ut och jag tycker väl ändå att det är en ganska ok trupp. Många har synpunkter på Johan Elmander men jag har inga som helst problem med att han är med. Dels är det som Erik Hamrén säger nyttigt att ha en äldre och mer rutinerad kille i laget som kan visa vägen, dels är han med för att Hamrén är osäker på var Elmander står formmässigt efter en tung höst och vill ge honom chansen att visa upp sig, även om motståndet inte är det allra bästa.

Däremot tycker jag att Elfsborgs Marcus Rohdén inte har något att göra i landslaget. Jag har inte blivit imponerad de gånger jag sett honom spela och kan inte tänka mig att han har någon större framtid framför sig. Han kommer, tror jag, på sin höjd att bli en bra allsvensk spelare, men absolut inte landslagsmässig.
Sen vet jag inte vem som skulle ha tagit Rohdéns plats i truppen, men det borde finnas ett par namn iallafall.

För ett par säsonger sedan var det många som skrek efter Pär Hansson som ersättare för Andreas Isaksson i landslaget. Jag förstod aldrig riktigt hypen med Hansson (jo, han hade bra fötter, men vadå då?) och har aldrig tyckt att han har varit särskilt bra eller en man för framtiden. Visserligen har han sina fötter och kommunicerar bra med försvaret, men jag tycker att han fortfarande är för dålig i luftrummet och har en ganska dålig räckvidd för att bli en toppmålvakt.
Oavsett hur målvaktsspelet har utvecklats de senaste åren och vilka egenskaper en modern målvakt ska ha så handlar det i slutändan om en enda sak; att rädda bollar. Har man en dålig räckvidd eller läser spelet lite sämre och inte kan positionera sig rätt, då är det svårt att stoppa bollar, och då blir man heller ingen toppmålvakt.


Men jag kan ändå tycka att det är lite synd att han efter ett par ganska bra säsonger har tappat helt. Med facit i hand verkar det som att det var fel val av Hansson att stanna kvar i HIF när han var som hetast och Europa kallade. Därefter har han tappat i form och har även förlorat sin landslagsplats. Han är inte ens med i januaritruppen.

***

Michael Carrick var skadad i inledningen av säsongen men är tillbaka sedan en tid tillbaka och har de senaste veckorna verkligen spelat upp sig och hittat formen igen. Han känns väldigt underskattad många gånger men är i sina bästa stunder en av Englands bästa passningsspelare, kanske även en av Premier Leagues bästa passningsspelare på sin position. Han har en stor spelförståelse och är oerhört klok och säker i positionsspelet samtidigt som han kombinerar det med ett säkert passningsspel.
Carrick är och har varit en nyckel på Manchester Uniteds mittfält i flera år och det är synd att han inte har fått det genomslaget i den engelska landslagströjan där han fått stå i skuggan av suveräna Gerrard/Lampard.

***

Malmö FF kunde tyvärr inte knipa tredjeplatsen i gruppen för vidare spel i Europa League. Man var korta stunder väldigt nära, men räckte inte ända fram. Erik Johansson var avstängd och Markus Halsti ersatte honom på mittbackspositionen. Där blev det tydligt att finländaren har sina brister på den positionen och han blev den säkerhetsrisk som bänkade honom i fyra år innan han blev framgångsrik som central mittfältare.

Men nu är en lång och framgångsrik säsong över och framgångarna har sannerligen öppnat upp ögonen på de europeiska klubbarna för MFF-spelarna. Många ryktas bort och det återstår att se hur många som faktiskt lämnar. Men klart är att Ricardinho och Simon Thern lämnar medan Markus Halsti och Magnus Eriksson sannolikt är borta.

Vad gäller Ricardinho är det viktigt att man hittar en bra ersättare. Brassen har varit en av lagets bästa spelare ända sedan han kom till klubben och bakom honom finns det inte mycket att luta sig mot även om unge Pa Konate har gjort det ok i höst. Jag tror inte att Konate är tillräckligt mogen ännu för att axla starttröjan från Ricardinho utan där gäller det för MFF-ledningen att hitta en bra ersättare som dessutom är tillräckligt bra för europaspel.

Detsamma gäller Thern och Halsti. Thern har varit viktig med sin kreativitet på mitten och flexibilitet att kunna spela på olika positioner. När Thern inte spelade var det tydligt att man saknade hans kreativitet på mittfältet och man fick hitta andra spelsätt där Isaac Kiese Thelin kom till stor nytta med hans starka targetspel, framförallt i Europa. Halsti har varit själva nyckeln i laget och har med sin spelförståelse och sitt starka duellspel varit väldigt viktig för laget. Det är en oerhört stor förlust om han nu lämnar, även om man har värvat Oscar Lewicki.

Riktigt lika vital för laget är inte Magnus Eriksson. Visserligen har han varit nyttig att ha och har varit den som fått spela mest under året, men det är inte en lika stor förlust som de övriga tre. Han har varit en spelare som ”fyllt luckor” i startelvan och fått vikariera på mittfältet när Guillermo Molins och Thern var skadade. Till nästa säsong lär Molins vara tillbaka från sin knäskada och då behövs inte Eriksson på mittfältet. Inte heller behövs han i anfallet när man nu har både Markus Rosenberg och Kiese Thelin. Därför tycker jag inte att det är någon större förlust om han lämnar utan det är istället en väldigt bra affär att han lämnar för de 15-20 miljonerna som det ryktas om.

***

Såg bilder på Manchester Citys nya träningsanläggning, City Football Academy, och jäklar vilket imponerande bygge det ser ut att vara. En väldans massa träningsplaner med olika underlag för anpassad träning, en helt ny ARENA med 7000 (!) åskådare för ungdomsfotbollen och damlaget, en massa andra faciliteter för sportslig utveckling, hotell och andra utrymmen för klubbpersonal och kommunen med mera.

Att anläggningen dessutom ligger i anslutning till matcharenan, via en nybyggd bro, är bara...wow.  

Julklappshandel och F...