Henrik Larssons återkomst


Dagens stora nyhet är att den förre storspelaren Henrik Larsson är tillbaka till Helsingborgs IF, denna gång som tränare/manager. Först bekräftades det att Larsson skulle lämna Falkenberg efter endast ett år, sedan kom bomben att han skulle ta över Helsingborg.

Först och främst var det ett ganska klokt beslut av Henrik Larsson att lämna Falkenberg för att kunna klättra i karriären, vidare mot större klubbar och större uppdrag, nu när han är het efter succén med Falkenberg. Risken fanns ju annars att han skulle tappa klubbars intresse och sitt anseende som tränare en aning om han hade stannat kvar i Falkenberg ytterligare ett år och det hade gått mindre bra. För det är en bedrift att hålla Falkenberg kvar med det materialet de har och det blir säkerligen inte lättare nästa år, när de ska börja etablera sig i Allsvenskan. Det kommer att bli ett tufft år för de och med mindre bra resultat hade ”Henke” inte varit lika intressant för rekryterande klubbar, som han är nu. Därför är det, med hans ambitioner, ett ganska klokt och väntat val att lämna Falkenberg för större uppdrag.

Däremot är det desto mer oväntat att han nu tar över Helsingborg, trots den naturliga kopplingen de emellan. Jag hade inte alls förväntat mig det här, mycket på grund av att jag trodde att Roar Hansen skulle få ett år till på sig att bygga laget. Hansen har sannerligen inte haft det lätt de senaste två åren med alla oroligheter i och kring klubben. Han har inte riktigt kunnat bygga det lag som han vill utan klubben har brottats med interna stridigheter och ekonomiska problem med mera. Det såg ju så lovande ut i början när han kom till klubben och han lovordades av alla. Därför trodde jag att han skulle få mer tid på sig med tanke på att han inte har haft de mest optimala förutsättningarna hittills.

Men visst, har man som i HIF:s fall chansen att plocka hem legendaren Henrik Larsson, som dessutom visat att han kan leverera bra resultat, så tackar man nog inte nej till det. Och givetvis är det helt rätt att man efter några problemfyllda säsonger nu väljer att starta om med ”Henke” och att man ger honom fria tyglar att från toppen till botten forma klubben. Henrik Larsson är Henrik Larsson och på grund av att han är Henrik Larsson kommer han att, oavsett vad han säger, få med sig allt och alla i denna klubb på tåget.

Den här tränar-/managerrollen känns skräddarsydd för honom och är ett otroligt bra steg på vägen i hans tränarkarriär. Ett kvitto på att han är nöjd med sin nya roll och premisserna för den är att han har valt att skriva på ett treårskontrakt vilket han inte brukar göra när han skriver på för klubbar. Han har oftast valt ettårskontrakt av anledningen att han inte vill binda upp sig i något längre kontrakt då han vill ha friheten och möjligheten att gå vidare till större uppdrag, om chansen dyker upp. Att han nu väljer att skriva på ett treårskontakt betyder att han ser chansen att få jobba långsiktigt med ett projekt som har goda chanser att bli framgångsrikt och att Det ska ta honom vidare till ännu större uppdrag. Ett mycket bra steg i utvecklingen för ”Henkes” del och för all del också för HIF.

Detta projekt har goda förutsättningar att bli framgångsrikt med en manager som har all mandat som någon någonsin kan få, en manager som har goda sportsliga värderingar och som har bevisat att han kan leverera med små resurser. HIF:s ekonomi är inte den bästa och är det någon som kan jobba efter det, så är det Henrik Larsson. Han är klok och förstår att man måste arbeta efter sina resurser och det var så han jobbade i Landskrona, det var så han jobbade i Falkenberg och det var så han fungerade som spelare.

Det ska bli intressant att se hur ”Henke” kommer att pussla ihop sin organisation när han väl har satt sig in i den. Vilket lag kommer han att skapa sig inför nästa säsong? Kommer Jesper Jansson att vara kvar? Hur länge kommer Roar Hansen att vara kvar?

Det är nog ingen hemlighet att Roar Hansen inte känner sig glad just nu. Från att vara huvudtränare och hålla i taktpinnarna på planen till att degraderas till någon luddig och oklar position i ett mellanting mellan planen och kontoret. Hansens nya roll som ”Strategisk fotbollsutvecklare” känns inte lika genomtänkt som det är med ”Henkes”. Det känns som att det är en hastigt komponerad kompromiss och att Hansen får åtminstone en halv spark i baken.

Anledningen till denna kompromiss är förmodligen att klubbens ansträngda ekonomi inte tillåter att man sparkar Hansen med omedelbar verkan. Istället väljer man att peta honom till en mindre roll och invänta slutet på hans kontrakt som går ut nästa år, men där man har en option på ytterligare två år, vilket jag alltså inte tror att man utnyttjar. Utifrån Hansens min och kommentarer på presskonferensen är det tydligt att hans stolthet har fått sig en törn när han åsidosätts på det här sättet.

Men han säger sig vilja vara kvar åtminstone ett tag till och det tror jag att han gör. Dock är frågan hur länge ”ett tag” betyder. Jag gissar på att han inte blir långvarig utan antingen säger upp sig relativt snart eller sitter av kontraktet.

Vad gäller relationen mellan far och son, tränare och spelare, Henrik Larsson och Jordan Larsson tror jag inte att det blir något större problem. Det händer i idrottsvärlden att far och son är i samma klubb/lag (Bob och Michael Bradley, Per och Oscar Carlén, Jonas och Simon Thern för att ta några exempel) och det är inget nytt. Jag är övertygad om att man på den yttersta elitnivån är så pass professionell att man inte missgynnar andra på grund av en sådan relation. Och är det så att det blir ett problem med deras relation så är det inte från de själva, utan från media och andra spelare.

Dessutom har Henrik Larsson alltid varit proffset personifierat och har alltid varit tydlig med att en sådan relation inte betyder någonting då man är professionell nog att göra sitt jobb. ”Henke” har alltid varit rak och tydlig i sin kommunikation vare sig det är med media, tränare, lagkamrater eller spelare och det kommer inte att vara annorlunda nu. Jag är säker på att det första han gör när han stiger in till omklädningsrummet på första dagen är att han rakt och tydligt kommunicerar detta till sina nya spelare.

För Henrik Larsson är Henrik Larsson och Henrik Larsson är professionell och har i Helsingborgs IF all stöd man någonsin kan få. Vad han än säger kommer man att hoppa på tåget, för Henrik Larsson är Henrik Larsson.

Kungen är tillbaka. Och det känns naturligtvis helt rätt. 
 

Kommentera här: