0 Läs mer >>

Det sägs att tiden går fort när man har roligt. För inte så länge sedan var det öppningsmatch och nu drygt en månad, en intensiv månad, senare är VM över för den här gången. Vad ska vi nu se på på TV om kvällarna? Jag har inget bra svar på det.

Iallafall försökte jag mig på en summering av VM-turneringen och nedan listar jag VM:s floppelva.

Uppställning: 3-4-3

Målvakt:

Iker Casillas, Spanien
En stor besvikelse, liksom hela Spanien. Släppte in sju mål på två matcher varav fem i mardrömsmatchen mot Nederländerna. Stod för ett par grova misstag i turneringen men var inte ensam om att underprestera. Möjligt att bristen på speltid den gångna säsongen påverkade honom.


Backar:

Sergio Ramos, Spanien
Stod för en kanonsäsong med avgörande insatser i Champions League för Real Madrid och kom till VM i toppform. Men väl i VM var han en besvikelse och det såg ofta instabilt och nonchalant ut och samspelet med mittbackspartnern Gerard Piqué var obefintligt. Blev överkörda och ifrånsprungna av Sanchez, van Persie, Robben med flera.

Pepe, Portugal
Åkte hem till födelselandet Brasilien och skulle äntligen få visa upp sig bland släkt och vänner men skämde istället ut sig och blev utvisad. Fullkomligt onödigt agerande, men vem är förvånad? Hans skallningsattack hamnade lite i skymundan av Luis Suarez bitattack.

Dani Alves, Brasilien
En av världens bästa ytterbackar på senare år. I VM för fyra år sedan fick han sitta på bänken till förmån för Maicon. Den här gången var det Alves tur att skina på scenen inför hemmapubliken men agerade förvirrat var inte alls den Alves vi varit vana vid att se i Barcelona. Fick efter ett par matcher från start än en gång sätta sig på bänken till förmån för Maicon.


Mittfältare:

P
aulinho, Brasilien
Var svag turnerigen igenom och såg tung och trög ut. Bidrog inte särskilt mycket vare sig framåt eller bakåt, men ändå envisades förbundskapten Scolari med att ge honom massvis med speltid.


Xabi Alonso, Spanien
Mittfältsgeneralen såg tung och trög ut i defensiven och hängde inte alls med. I offensiven slängde han iväg en del bollar och det tidigare så säkra passningsspelet var inte lika säkert längre. Varit skadedrabbad i år och det är möjligen en förklaring till det dåliga mästerskapet.

Cristiano Ronaldo, Portugal
Visserligen småskadad och att han spelar i ett mindre konkurrenskraftigt lag, men han om någon kan bära ett helt lag på sina axlar. Hade massvis med målchanser till att ta de vidare i turneringen, men sumpade de. Vid nästa VM är han 33 år, kanske var det här sista chansen för honom att verkligen lyckas?

Eden Hazard, Belgien
Stod visserligen för två assist, men jag förväntade mig mer av honom. I sina bästa stunder en oerhört tekniskt begåvad och kreativ spelare, men inte mycket hände i VM från hans sida. Var tempofattig liksom övriga Belgien och hade det svårt överhuvudtaget i matcherna.


Anfallare:

Diego Costa, Spanien
Var en starkt bidragande faktor till Atlético Madrids fantastiska säsong. Var visserligen skadedrabbad, men hade stora förväntningar på sig. Valde bort födelselandet Brasilien för att representera nya hemlandet Spanien. Såg ut som en fisk på torra land – vilsen i det spanska spelet och kom aldrig till sin rätt. Noll mål på bara två matcher – petades i den sista gruppspelsmatchen. Undra om landslagsvalet svider nu?

Fred, Brasilien
Imponerade i Confederations Cup ifjol och många trodde att det var Fred man skulle lita på i VM. Men det såg tungt och trögt ut redan i öppningsmatchen och inte blev det bättre. Var nästintill katastrofal hela turneringen och bidrog inte särskilt mycket vare sig spelmässigt eller i målprotokollet. Inte nog med att han petades efter kollapsen mot Tyskland – ersättaren Jô var inte mycket bättre.

Romelu Lukaku, Belgien
Underbarnet som skulle göra målen för det talangfulla Belgien när Christian Benteke var skadad. Var osynlig i matcherna och uträttade inte särskilt mycket. Var orörlig och lyckades inte länka med sina offensiva lekkamrater. Bänkades efter två matcher.

 

Bubblare: Igor Akinfeev, Ryssland, Gerard Piqué, Spanien, Xavi Hernandez, Spanien, Hulk, Brasilien, Mario Balotelli, Italien, Edinson Cavani, Uruguay 

 

VM:s floppelva

0 Läs mer >>

Tysklands Thomas Müller är den starkast lysande stjärnan bland Jogi Löws mannar. Efter fem mål i Sydafrika-VM belönades han med guldskon för VM-turneringens bästa målskytt och med sina fem mål hittills i den här VM-turneringen jagar han inte bara guldskon för en andra gång i följd, utan har också tagit plats bland en skara storspelare bestående av Miroslav Klose, Gerd Müller, Jürgen Klinsmann och Helmut Hahn att nå tvåsiffrigt i VM-sammanhang.

Medan Müller håller på att etablera sig bland Tysklands störste målgörare genom tiderna står Argentinas Lionel Messi på andra sidan som den odiskutable storstjärnan i laget. Den fyrfaldige Ballon d'Or-vinnaren hoppas genom en efterlängtad världsmästartitel på Maracana få ta plats bland de argentinska fansens hjärtan och bli den störste av de alla. Större än Gud. Större än Maradona.

För Argentinas del var det 28 år sedan senast. Nu har man chansen igen. Ikväll handlar det om att slå sina ärkefiender och grannland Brasilien på fingrarna och spä på den brasilianska förnedringen genom att lyfta VM-bucklan på brasiliansk fotbolls allra heligaste tempel – Maracanãstadion.

För Tysklands del var det 24 år sedan sist, och man hoppas också kunna spräcka den europeiska förbannelsen och bli det första europeiska land att vinna ett VM i Sydamerika.

Thomas Müller och Leo Messi är herrarna som ska leda sina respektive landslag till en efterlängtad VM-titel. Vem av de blir det? Här nedan tar jag en titt på Müller vs. Messi i siffror.

Längd
Müller: 186 cm
Messi 169 cm

Tysken står en bit över sin argentinske motståndare och står också en bit över den genomsnittliga längden bland spelarna i VM (182 cm). En del anser att Müller inte är byggd för fotboll och att han inte ser ut som en optimal fotbollsspelare sett till löp- och spelstil men trots det imponerar han stort med sin arbetskapacitet och målfarlighet.

Om Messi är det allmänt känt att han som liten tvingades ta tillväxthormoner för att kunna växa normalt. Trots det växte han inte mer än till 169 cm. Dock är det ett par centimeter längre än hans idol Diego Maradona. Maradona, om någon, vet hur det är att bära en hel nations förhoppningar på sina korta axlar.

Ålder

Müller: 24 år
Messi: 27 år

Inför säsongen 09/10 var Müller endast en reservlagsspelare men han slog sig in i A-laget och efter en lyckad debutsäsong i Bundesliga tog han överraskande plats i den tyska VM-truppen 2010, bara tre månader efter sin landslagsdebut. I VM vann han sedan skytteligan och blev utsedd till turneringens bästa unga spelare. Den här gången är han mycket mer erfaren och har hunnit vinna det mesta som går att vinna med sitt Bayern München.

Messi gjorde sin landslagsdebut som 18-åring 2005. Sedan dess har han spelat två världsmästerskap och gör nu sitt tredje. Inför turneringen diskuterades det att Messi, som fyller 31 i nästa VM, nu är i sin bästa tid i karriären och aldrig kommer att ha en större chans att verkligen glänsa på världsscenen.

Tröjnummer
Müller: 13
Messi: 10

I de flesta andra landslag är nummer tio den allra heligaste. Men för tyskarna är det nummer 13. Thomas Müller hoppas kunna följa i sin namne Gerds fotspår, som inte bara vann VM:s Guldsko utan även VM under hans tid i det tyska landslaget på 60- och 70-talet – givetvis med nummer 13 på tröjan. En annan ikon som burit numret är Michael Ballack. Den dåvarande lagkaptenen skadade sig inför VM 2010 och missade turneringen vilket innebar att Thomas Müller fick ta över det legendariska numret. Müller har sedan dess haft nummer 13 varje gång han representerat landslaget och har hittills gjort den rättvisa.

Messis tröjnummer innebär också en stor tyngd av förväntan. Diego Maradona bar den och ledde landet till stora triumfer med bland annat VM-guldet 1986 som den största höjdpunkten. Det diskuteras flitigt om vem av Messi och Maradona som är den bäste och störste spelaren som burit den åtråvärda nummer 10. I mångas ögon är nog Maradona den större med sin VM-titel, men kanske kan Messi matcha honom i år?

Müller vs. Messi i si...