Amin Nazari – talangen som försvann men kom tillbaka

 

Amin Nazari slog igenom som 18-åring i Malmö FF 2011. Han fick chansen av den dåvarande tränaren Roland Nilsson dagar före sin 18-årsdag och tog den. Med sin teknik och sitt spelsinne spelade han till sig en plats på min radar – och i Roland Nilssons startelva.

 

Jag är svag för sådana typer av spelare. Spelare med blick för spelet, spelare som ser ytor som ingen annan ser, spelare med ett spelsinne utöver det vanliga. Spelare med split vision.

Nazari öppnade upp ytor åt sig själv men också åt sina lagkamrater genom små och till synes enkla medel; kroppsfinter, anpassade bolltoucher efter situationen (hårda, mjuka, ner på marken, upp i luften, i olika riktningar) – och ögon i nacken, förstås. 

 

Tillsammans med hans äldre bror Omid Nazari, numera i Ängelholms FF, spelade han på det centrala mittfältet mot självaste AC Milan. Ett italienskt mästarlag med spelare som Gattuso, Ambrosini och van Bommel på mittfältet, och bröderna Nazari spelade stundtals ut de stora mästarna. 


  

 

Men den talangfulle mittfältaren med det goda spelsinnet var väldigt skadedrabbad vilket gjorde att hans genombrottssäsong förstördes och förkortades när han på sommaren drog på sig en knäskada. Säsongen därpå, 2012, stördes av följdskador och det blev minimalt med speltid; endast ett framträdande i MFF-tröjan, varpå han lämnade för Assyriska på lån hela säsongen 2013.

I Assyriska gick det upp och ner för Nazari. Bänkplatser varvades med en omskolning till högerback. Han glömdes bort och få visste vem han var. Varje gång jag nämnde Amin Nazari som en spännande ung talang – up and coming – fick jag oftast som svar: – Vem är det?

 

Till och med C Mores expert Jon Persson hade, före den här våren, ingen koll på den unge talangen:

"– Jag är jätteimponerad av Nazari. Han kommer från ingenstans och gör det jättebra. Det är en ny bekantskap för mig."

 

Ett bevis på hur bortglömd han varit.

 

Nu, tre år efter genombrottet, har han inför denna säsong återvänt till MFF – klubben han spelat för sedan han var fem år och klev in på fotbollsskolan. Den 18-åriga supertalangen har nu hunnit bli 21, karriären gick i stå och det blev inte den raketkarriär som det tycktes bli.

Han har efter en säsongsinledning med lite speltid och noll minuter de fem första allsvenska omgångarna, fått förtroendet och succesivt ökat speltiden varje inhopp till att få spela från start i Simon Therns frånvaro. Han har imponerat varje gång och tagit varje chans han fått av tränare Åge Hareide och har nu startat i tre raka matcher.

 

I en säsong med intensivt matchande med både allsvenskt spel och europaspel för mästarna från Malmö använder sig den norske tränaren av ett rotationssystem i laguttagningarna. Och med en relativt tunn trupp som Hareide förfogar över lär vi får se en del ungtuppar framåt sensommaren och hösten.

 

En av de som jag hoppas få se mer av då, är en 18-årig supertalang som hunnit bli 21.

 

Kommentera här: