Är Spaniens dominans bruten?


1-5! Mot Spanien! Vad hände? Imponerande siffror och stundtals imponerande spel i andra halvlek av holländarna.

Efter Bayern Münchens överkörning av Barcelona i Champions League för två år sedan, Brasiliens utklassning av Spanien i Confederations Cup ifjol, och gårdagens storförlust mot Nederländerna är frågan alla ställer sig nu: Är det tiki-taka-spelande Spaniens dominans bruten?

Möjligt, i form av titlar, men inte spelmässigt i de enskilda matcherna. Trots resultatet och trots att det såg slött och uppgivet ut hos spanjorerna när det väl rann iväg, så var de inte så dåliga som man kan tro sett till siffrorna.

Det var en del tillfälligheter och Spanien hade många chanser i första halvlek. Hade man förvaltat chanserna bättre hade matchbilden (och slutresultatet) sett annorlunda ut. David Silva hade ett friläge, Diego Costa hade någon chans han också, till exempel.
Sedan hade vi en situation liknande den vi hade i öppningsmatchen där Ivica Olic fick frispark emot sig i en luftduell med Julio Cesar. Van Persie gick upp i en luftduell med Casillas och tryckte, likt Olic, undan målvakten vilket ledde till att De Vrij kunde stöta in bollen i mål.

Inte nödvändigtvis så att jag tycker att det ska vara frispark i den situationen, men efter situationen med Olic där han blev bortdömd för en liknande förseelse så kan domslutet diskuteras. Och sedan stod Casillas för en miss vilket ledde till att matchen rann iväg för de regerande världsmästarna.

Kan Spanien få igång spelet ytterligare, Casillas och framförallt Diego Costa höja sig ett snäpp, tror jag att man blir farliga trots allt. Costa som, efter skadan, tydligen inte är i samma form som han varit i under säsongen, såg tung och otajmad ut trots fina djupledslöpningar. Viktigt att få igång honom inför fortsättningen.

Spanien förlorade premiärmatchen mot Schweiz för fyra år sedan. Vi vet alla hur det gick. Vi ska nog inte räkna ut de än.

***
Jag är osäker på Nederländernas målvakt Jasper Cillessen. Är inte övertygad av honom och hans spel i de matcher jag har sett tidigare i år. Han har trots sina 188 cm en relativt kort räckvidd verkar det som, vilket såklart är ett minus för en målvakt. Tveksamt om han är den målvakt som ska leda detta Nederländerna till framgång. 

***

Att Javier ”Chicharito” Hernandez fick börja på bänken i Mexikos match mot Kamerun är för mig obegripligt. Manchester United-anfallaren är het i straffområdet, är grym på att sniffa till sig målchanser och är alltid på rätt plats. Att sedan se Mexiko missa läge efter läge gjorde det ännu mer obegripligt att Hernandez fick börja på bänken.

***

Chile vann mot Australien med 3-1 och det såg stabilt ut för chilenarna bortsett från en period då australiensarna tryckte på. Tim Cahill var grym och visade att han fortfarande håller på den här nivån. Fantastisk huvudspelare trots sin längd.

Arturo Vidal spelade från start bara en månad efter sin meniskoperation och det märktes. Det var inte den Vidal vi är vana vid att se i Juventus. Såg lite tung och trög ut och var inte särskilt lyckad i passningsspelet. Viktigt för Chile att han kommer igång. 

Ingen speltid för Miiko Albornoz. Trodde verkligen att han skulle ta en startplats eller möjligtvis få ett inhopp när jag såg att han startade på bänken. Men han är ung och orutinerad och sett till matchbilden är det ändå ganska logiskt att han fick sitta hela matchen. Hoppas och tror att han får chansen i någon av de kommande matcherna. Om inte från start, så ett litet inhopp. 
Tror definitivt att han platsar på den här nivån, åtminstone offensivt. 
 

 

Kommentera här: