Den historiska Ivica Olics story


Ivica Olic var fortfarande en nykomling i den internationella fotbollen när han kallades till den kroatiska VM-truppen 2002 i Japan/Sydkorea. Målet han gjorde mot Italien i den turneringen skulle inte bara dra storklubbarnas blickar mot honom utan blev också det första kapitlet i en story som fortfarande skrivs så här tolv år senare.

Till detta världsmästerskap i Brasilien 2014 har mycket förändrats för den då unge talangen som 2002 precis hade blivit pappa för första gången. I hans skor står nu istället en mycket erfaren 34-åring som hunnit bli trebarnspappa och haft en lång och framgångsrik karriär bakom sig i klubbar som Hamburg, Bayern München och numera Wolfsburg.

Och trots allt som han gått igenom i karriären var målet mot Kamerun senast hans blott andra VM-mål. Med det tog han sig faktiskt in i historieböckerna som den blott andra spelaren att göra sina två VM-mål med tolv års mellanrum.
Den förste spelaren är ingen mindre än Michael Laudrup, den danske legendaren som gjorde sitt första mål i VM 1986 och sitt andra i VM 1998, hans sista mästerskap i karriären.

Olic har alltid varit känd som en hårt arbetande spelare. Han insåg att en fotbollskarriär är kort och att han därför skulle behöva ägna sitt liv helt och hållet åt fotboll, jobba hårt och ta hand om sin hälsa för att kunna hänga med de lite yngre förmågorna när han väl blev äldre.
Det hårda arbetet han lagt ner i flera års tid har han i denna VM-turneringen belönats för. I matcherna mot Brasilien och Kamerun visade han att han fortfarande håller på den här nivån och har till och med varit en av Kroatiens bästa spelare så här långt med sitt hårda arbete, sina vassa kontringar och ständiga löpningar både offensivt och defensivt.

Men allt slit har inte varit enbart positivt. Motivationen tröt när han missade EM 2012 på grund av skada och han funderade länge på om han skulle orka fortsätta jobba hårt för att ta sig tillbaka från skadan och tillbaka till landslaget. Men han valde att bita ihop och köra på vilket gav honom chansen att öka på sitt VM-konto. I och med målet mot Kamerun blev Olic också den äldste spelaren att göra mål för Kroatien i ett VM, ett rekord som hölls av den förre spelaren och nuvarande förbundskaptenen Niko Kovac.

Att matchen mot Kamerun spelades den 18:e juni, klockan 18.00 (lokal tid) och att spelaren (Olic) med tröjnummer 18 gjorde mål var givetvis ett slumpmässigt sammanträffande snarare än förutbestämt öde.
För Ivica Olic om någon vet att hans framgångar i karriären blev möjliga på grund av hårt arbete och engagemang, något som kroaterna behöver i den sista och avgörande gruppspelsmatchen mot Mexiko ikväll för att hålla VM-drömmen vid liv.

Och för Olics del handlar det också om att få fortsätta skriva sin personliga story. 
 
 

Kommentera här: