Ett historiskt fiasko, men spansk fotboll är inte slut


De regerande världsmästarna är utslagna redan efter två matcher. Jag trodde att de skulle kunna studsa tillbaka efter förlusten mot Nederländerna men tydligen är det något som inte står rätt till hos spanjorerna.

Följdfrågan lyder då: Vad var det som gick snett?

Som jag ser det togs det första felbeslutet redan före turneringen. Att förbundskapten Vicente del Bosque lämnade Jesus Navas hemma men tog med Santi Cazorla var en miss. Cazorlas spelartyp finns det massor av i truppen redan i form av Silva, Iniesta, Fabregas, Mata m.fl. medan det inte finns en Navas-typ, en kantspringare som slickar linjen och på ett effektivt sätt tar sig till inlägg. Det är viktigt att ha olika spelartyper i en trupp som kan förändra ett spelsätt eller en matchbild, speciellt i en sådan här turnering.

Att man sedan, i sin inledande matchplan, väljer att hålla sig till sin tiki-taka-filosofi har jag inga synpunkter på. Den har varit framgångsrik och tagit de till tre raka mästerskapstitlar och man har ju sannerligen spelarna för det.
Det såg också stundtals lovande ut spelmässigt i matcherna, man spelade till sig ett par bra målchanser men lyckades inte förvalta de. Hade man gjort det hade det förmodligen varit andra resultat och en helt annan turnering för Spanien och vi hade inte talat om det spanska fiaskot eller att en stor era är över. Det är små marginaler i fotboll och en miss här och där i en sådan här turnering kostar väldigt mycket, vilket vi fick se.

Däremot har jag synpunkter på att Del Bosque inte frångick sin princip om att tiki-taka-spela sig till målchanser när man låg under och verkligen jagade mål. Jag hade gärna sett fler spelare inne i boxen och mer inläggsspel för att få tryck på det chilenska försvaret. Nu spelade man runt och runt utanför straffområdet och var inte jättefarliga bortsett från någon enstaka chans. I andra halvlek såg det uppgivet och slött ut från spanjorernas sida. Man var inte lika precis och kvick i passningsspelet som man brukar, och då är det lätt att vara försvarare och parkera bussen som Chile gjorde.

Att Diego Costa är tillräckligt bra för en spansk VM-trupp finns det väl inga tvivel om. Men att satsa på Costa från start, utan att spela hans typ av spel begriper jag inte. Speciellt inte när han är ny i laget och inte riktigt hunnit hitta samspelet med övriga laget. Han är inte bekant med det spelande spelet och vet inte riktigt hur han ska röra sig och hans lagkamrater som vet hur man ska hitta honom, fick inte spela. Atlético Madrid-anfallaren var hetare i matchen mot Chile än i premiären mot Nederländerna, men fick inga vidare bollar att jobba med.

Costa är ingen vidare fotbollsspelare utanför straffområdet, han är en tung center som det ska levereras bollar till i straffområdet, gärna i luften. Men det spanska landslaget har ingen vana av det spelsättet och det märktes tydligt. Spelarna fyllde inte på i straffområdet vilket ledde till att Costa var ensam där inne. Han rörde sig oftast mot straffområdet och förväntade sig inlägg men de kom aldrig, utan man spelade mest runt och runt utanför straffområdet i hopp om att kunna hitta luckor till att kombinationsspela sig fram till chanser.

När väl de få inläggen kom, var det för dålig kvalitet på de. Antingen var de slagna för kort, för långt eller så hamnade de bakom sin centertank Costa och inte i en yta framför honom, mellan backlinje och målvakt, vilket hade gjort det svårt för försvararna att hantera.
En spelare som Navas saknades definitivt i den här matchen för att bryta mönstret.

En annan miss som förbundskaptenen gjorde var att byta ut Diego Costa mot Fernando Torres. Varför byter man ut sin bästa straffområdesspelare och huvudspelare när man vet att man behöver jaga mål och eventuellt behöver slänga in lite inlägg i slutet av matchen? Jag hade föredragit att slänga in Torres tillsammans med Costa för att få in lite mer folk i straffområdet och på så sätt få tryck på det chilenska försvaret samt haft en spelare som Fabregas inne centralt som också kan attackera boxen eller samla upp andrabollar.

Nu tog man ut Costa och satte in Torres och jag ser inte vad Torres skulle bidra med som inte Costa kunnat göra? En av Torres styrkor är ljupledsspelet. Han är inte lika snabb som förr, men är fortfarande klok och vass i ljupled. Men det fanns knappt några ytor att springa på när Chile backade hem så mycket som de gjorde. Vad var då tanken? 
Möjligt att Del Bosque ville ha in en mer rörlig anfallare som är mer bekant med spelet och som kan länka med de övriga spelarna i kombinationsspelet. Men Chile parkerade bussen, täckte ytor och försvarade sig väldigt väl. Det fanns knappt några luckor att spela på för Spanien.

Men det stora problemet i de här två matcherna var egentligen inte att man spelade sitt tiki-taka-spel, utan att spelarna inte presterade på den nivå som de brukar.
Högerbacken Cesar Azpilicueta var egentligen den enda som stod ut i positiv bemärkelse. Han var solid och företagsam och gjorde det han skulle.

Kollegan på andra sidan däremot, gjorde ingen stark turnering. Jordi Alba kom inte fram lika ofta i banan som han brukar och de inspel han gjorde hamnade inte rätt. Xabi Alonso en stor besvikelse då han inte var lika noga och precis i sitt passningsspel. Han slarvade bort många bollar i matchen mot Chile som ledde till omställningar, en av de 1-0-målet, och i defensiven var han trög och hängde inte med.
David Silva var inte lika dominant i Manchester City den gångna säsongen och gjorde inga större avtryck i den här turneringen heller. Han var mestadels osynlig i matcherna och även här var det inte lika precist i passningsspelet som vanligt.

Xavi Hernandez kom från en tung säsong bakom sig i Barcelona han också och lyckades inte toppa formen till VM och vi fick förmodligen se 34-åringen fasas ut ur landslaget i den här turneringen. Ikonen och lagkaptenen Iker Casillas framtid i landslaget är osäker den med. Tveksamma ingripanden turneringen igenom ger folk anledning till att kritisera honom och samtidigt leta efter nytt folk på positionen. Fernando Torres är inte den han en gång var och hans insatser i de här två matcherna stärkte inte hans aktier om att få behålla landslagsplatsen och David Villa har tidigare aviserat att detta blir hans sista mästerskap.

Många underpresterade (även förbundskaptenen) i den här fiaskoturneringen för Spaniens del och då några av de är över 30-årsstrecket blir framtiden oviss för det tidigare så framgångsrika landslaget. Det lär förmodligen bli en mindre generationsväxling där spelare som Xavi, Torres och Villa får ge plats åt lite yngre förmågor. Däremot tror jag att Casillas och Alonso fortfarande är tillräckligt bra för att vara med, åtminstone en runda till över EM 2016 i Frankrike.
Frågan är om förbundskapten Del Bosque är med då, eller om han väljer att avgå efter detta fiasko.

Och som en del påpekat: spansk fotboll är inte slut, den här landslagsgenerationen är det. Jag är övertygad om att man kan komma tillbaka relativt snabbt från den här smällen och bli en tung titelaspirant i EM om två år.



Kommentera här: