"Países irmãos – Broderländer"

 


En skeppsflotta ledd av den portugisiske sjöfararen Pedro Álvares Cabral anlände till Sydamerikas nordostliga kust i april år 1500. Man upptäckte för första gången kontinenten och gjorde anspråk på territoriumet och Brasilien blev en portugisisk koloni. Sedan dess har en oändligt lång lista av händelser lett fram till att Brasilien och Portugal nu anser sig vara 
"Países irmãos – Broderländer”.

De har starka historiska band och de talar samma språk. De portugisiska influenserna i Brasilien är många, men brassarna har också, åtminstone på fotbollsplanen, influerat och berikat sina transatlantiska brödrar. 

Otto Martins Glória var en brasiliansk tränare som lämnade hemlandet för att åka till Portugal och ta sina första stapplande steg som heltidstränare. Han kom att bli mycket betydelsefull för portugisisk fotboll.
Glória tog över Benfica, där han hade sina största framgångar, och revolutionerade klubben. Han implementerade en professionalism som var i stark kontrast till den förutvarande uppfattningen av sporten. Han introducerade nya, innovativa träningsmetoder och taktiker och skapade även ett hem för spelarna där de kunde vila och fokusera på det som var viktigt. Spelarnas dieter och psykiska aspekter var noga kontrollerade och analyserade in i minsta lilla detalj.

Allt detta var helt främmande för portugiserna, men det ledde till att man tog två ligatitlar och tre cuptitlar från 1954 fram till 1959 då Glória lämnade klubben. Han hade då skapat en grund för det som skulle bli ”den gyllene eran” – klubbens mest framgångsrika period någonsin med fem europacup-finaler varav två vinster, och totalt åtta ligatitlar på 1960-talet, det sista med Glória som hade återvänt för en andra sejour i klubben.

Mellan de båda Benfica-sejourerna fick han ansvaret för det portugisiska landslaget "A Selecção das Quinas", med den legendariske anfallaren Eusebio i spetsen och ledde de till en tredjeplats i VM 1966, landets bästa resultat någonsin i VM-sammanhang.
Glória var för övrigt den som myntade uttrycket: ”När laget vinner, är tränaren ett geni. När laget förlorar, är tränaren en idiot” efter att ha förlorat mot hans hemland Brasilien med 0-4 i en träningsmatch och samtidigt avgått som förbundskapten. 

Nästa gång Portugal skulle ta sig till VM-semifinal var 40 år senare, 2006, givetvis ledda av en brasiliansk förbundskapten, Luis Felipe Scolari. Han hade tagit över jobbet några år tidigare och ledde de bland annat till EM-final på hemmaplan 2004.

Och även idag finns det en del Brasilien-kopplingar i det portugisiska landslaget. Real Madrids mittback Pepe är född i Brasilien men flyttade till den Iberiska halvön i tonåren och har blivit naturaliserad och representerar sedan 2007 sitt nya hemland i landslagssammanhang. Han får nu chansen att återvända till Brasilien och spela VM. Fler exempel på naturaliserade portugiser är den gamle anfallaren Liedson och inte minst gamle storstjärnan och offensiva mittfältaren Deco.

En annan med Brasilien-koppling är Pepes mittbackskollega Bruno Alves. Till skillnad från de övriga är Alves född i Portugal, men hans pappa Washington Alves, är brasilian och en gammal fotbollsspelare som spelade i Portugal i många år.

Brunos farbror, Geraldo Alves, var för övrigt en mycket talangfull spelare när han kom fram i brasilianska Flamengo på 1970-talet. Han ansågs vara en av de mest talangfulla spelarna och blev till och med uttagen till Seleção – det brasilianska landslaget. Men han hann aldrig debutera för landslaget innan han, 22 år gammal, tragiskt gick bort under en rutinoperation på halsmandlarna.

De brasiliansk-portugisiska kopplingarna är många. Inte bara på fotbollsplanen. Tusentals familjer är kluvna då de har känslor för båda nationerna. Vilket lag ska de hålla på? 

Bruno Alves och hans lagkamrater kliver iallafall in i turneringen ikväll mot Tyskland på gammal kolonialmark. En svår match för portugiserna och med tanke på de starka historiska banden hoppas man på extra stöd från sina transatlantiska bröder.

För Brunos del blir det även en chans att få återvända till sin släkts hemland och hedra familjenamnet.



Kommentera här: