Portugals eviga forwardsproblem

 
Varje vecka ser vi de portugisiska spelarna ute i Europas olika toppklubbar. Likt Barcelonas omtalade talangfabrik La Masia har fotbollsnationen Portugal alltid lyckats producera spelare av yttersta klass – utom på anfallspositionen.

Portugiserna har en stolt yttertradition där man fått fram Luis Figo och inte minst Cristiano Ronaldo och däremellan har Ricardo Quaresma, Sergio Conceicao, Nani, Simao med flera gjort förtjänstfulla insatser i landslaget.
Man har även producerat många bra spelare på andra positioner genom åren, exempelvis Rui Costa, Fernando Couto, Vitor Baia, Ricardo Carvalho, Pepe och Joao Moutinho.

Men man har sedan legendaren Eusebios glansdagar på 60- och 70-talet aldrig lyckats få fram en toppforward av världsklass. Den stora frågan inför varje mästerskap sedan dess har alltid varit vem som ska axla den store Eusebios roll som nummer nio i Portugals landslag. Man har genom åren försökt med Nuno Gomes, Joao Pinto, Hugo Almeida, Helder Postiga och till och med Ronaldo men aldrig lyckats fullt ut.
Det närmaste man har kommit är Pauleta, som gjorde 47 mål på 88 landskamper och ett tag höll titeln som landets meste målgörare genom tiderna innan han passerades av just Ronaldo. Men målen från Pauleta kom sällan när det gällde som mest. Förutom ett hattrick mot Polen i VM 2002 och ett mål mot Angola i VM 2006 har mästerskapsmålen uteblivit, trots att man gick långt i alla turneringar han deltog i förutom VM 2002 då man slogs ut redan i gruppspelet.
Portugiserna har även försökt tänka lite utanför ramarna och naturaliserade brasilianaren Liedson inför VM 2010 men det blev inte särskilt lyckat det heller och hans portugisiska landslagskarriär blev kortvarig.

Portugal producerar hela tiden spelare och till och med tränare av världsklass – men inte någon toppforward. Vad är anledningen? Ligger det i kulturen? Är det något i utbildningen? Eller är det bara en slump? Likt La Masia är det svårt att få fram ett vettigt svar på varför det har blivit så.

Det är hur som helst ett ständigt återkommande problem för portugisisk fotboll och en av anledningarna till att man aldrig lyckats i stora mästerskap. Det är essentiellt att ha en stor målskytt i laget om man ska nå framgång.
I teorin skulle Ronaldo kunna bli den nya stora forwardsstjärnan, men man har som sagt provat förut utan att lyckas. De portugisiska förbundskaptenerna har oftast valt att spela honom på en ytterposition och det är förmodligen där han får ut maximalt av sin enorma kapacitet.

Förbundskapten Paulo Bento har i detta VM fått förlita sig till de begränsade anfallarna Postiga, Almeida och Eder. Hittills har de inte levererat och frågan är om de kan göra det i den sista gruppspelsmatchen mot Ghana där man behöver tre poäng för att ens ha en chans på avancemang.

Kanske är det Ronaldo som får göra det för portugiserna från sin ytterposition, för någon vettig toppforward har de tyvärr inte. Det lär nog ta ett par år till. Om ens det.
 

Kommentera här: