Tankar efter Nigeria-Argentina


Igår spelade Argentina på den nivå jag förväntade mig att de skulle göra inför turneringen. 
Det var bättre spel i den här matchen mot Nigeria än i de två inledande matcherna mot Bosnien och Iran. Det var snabbare och rakare spel med mer rörlighet till skillnad från tidigare då det var väldigt stillastående från argentinarnas sida.

Leo Messi spelade i en central offensiv roll bakom två renodlade anfallare i Sergio Agüero och Gonzalo Higuain och kom mer till sin rätt i den här matchen. När han spelade som anfallare tillsammans med Agüero i premiären mot Bosnien & Hercegovina blev Agüero lämnad ensam längst fram då Messi ofta droppade ner i banan för att delta i spelet. Det offensiva spelet blev lidande och det kändes trögt framåt. Nu fick han en fri roll bakom anfallarna och kunde utan att påverka det kollektiva spelet röra sig fritt för att hämta boll och delta i spelet samtidigt som han kunde leverera bollar framåt till de båda anfallarna.

Men Higuain känns långsammare och segare än vad jag trodde att han skulle vara. Han har inte varit någon jättehit hittills och fortsätter han så här hade jag, om jag var förbundskapten, börjat titta mot Ezequiel Lavezzis håll istället. Lavezzi är kanske inte lika målfarlig eller vass i avslutningarna, men är mycket kvickare, mer rörlig och har en större arbetsförmåga. Han är ruskigt effektiv när det gäller att vara konstruktiv och ta sig till målchanser.
Men Agüero skadade sig och fick lämna matchen igår och det beror på hur allvarlig skadan är. Är han indisponibel till åttondelsfinalen lär det förmodligen bli Lavezzi tillsammans med Higuain längst fram.

Tråkigt att Agüero är så skadedrabbad. Han går sönder väldigt ofta och oftast handlar det om någon mjukdelsskada. Är, om han är skadefri och i form, en av världens bästa anfallare. Snabb, kvick, smart och oerhört målfarlig. Vass avslutare.

Är för övrigt väldigt förtjust i Ángel di Maria. Han imponerar gång på gång och är väldigt underhållande att se på, samtidigt som han är effektiv. Det han gör leder till någonting och är inte bara några tekniska finesser stillastående. Han bidrar med mycket fart och energi. Är skicklig både med och utan boll. Bra teknik, bra tillslag på boll och bra skott.
Han har fått en intressant roll i både Real Madrid och i landslaget som en av tre centrala mittfältare där han kan agera lite mer offensivt. Han gör det väldigt bra och glömmer inte heller sina defensiva uppgifter utan kan löpa och vinna boll i defensiven också.

Det slog mig när jag funderade kring di Maria att vi i det svenska landslaget har en liknande spelartyp i Jimmy Durmaz. En offensiv spelare som är snabb, kvick, teknisk, skicklig med boll och löpstark men är inte heller oäven bakåt.
Durmaz testades i samma roll som di Maria i träningsmatchen mot Belgien och gjorde det med bravur och det skulle vara intressant att få se honom få fortsatt förtroende i den rollen i landslaget.

Javier Mascherano känns emellanåt lite tempofattig i sitt spel nu jämfört med för ett antal år sedan. Kanske för att han har spelat mycket mittback i Barcelona vilket har gjort att hans mittfältsspel har försvunnit lite. Det är skillnad på att vara mittback och mittfältare, det är mer bollrull och bolltransport i låg fart som mittback i Barca, än om man är mittfältare. Men det syns att han har blivit klokare i sitt passningsspel efter några år i den katalanska huvudstaden även om han fortfarande slänger iväg en och annan indianpass.

Argentinas defensiv har varit stabil hittills, men man har heller inte satts på några större prov. Mot bättre lag tror jag att defensiven kan börja vackla lite. Jag skulle föredra att spela en Martin Demichelis som en av mittbackarna för att stabilisera upp backlinjen. Även om den rutinerade City-försvararen kan vackla själv emellanåt, har han rutinen och en ganska bra vårsäsong bakom sig.

Slutligen tycker jag att det nog var en liten målvaktstabbe från Nigerias Vincent Enyeama vid Messis frisparksmål till 2-1. Det såg inte helt otagbart ut trots att frisparken var bra slagen och välplacerad. Enyeama hade nog kunnat ta den om han hade slängt sig som brukligt.

 

Kommentera här: