Tankar om Tyskland-Portugal


Tyckte att matchen mellan Tyskland och Portugal var ganska jämn och stod och vägde i början av matchen. Portugal hade någon enstaka chans, framförallt när Philipp Lahm tappade boll i farligt läge på mittplan, och tyskarna spelade med väldigt små marginaler i början av matchen. Skulle nog säga att Portugal var något hetare de första minutrarna innan Tyskland kom in mer och mer i matchen och sedan fick en straff. Senare 2-0 på hörna och när Pepe sedan drog på sig den enormt onödiga utvisningen kort därpå rann det iväg för portugiserna.

Tyskland spelade väldigt bra och spelade sig ur svåra situationer med ett stort lugn i bollbehandling och passningsspel. Man förhastade inte sig och spelade lugnt och metodiskt för att hitta luckor i anfallsspelet.
De snabba omställningarna var vassa med en tre-fyra spelare som tryckte framåt och som hittade bra luckor att sätta passningarna i som gjorde att man kunde spela bort det portugisiska försvaret.

Lahm fick överraskande spela på det centrala mittfältet och gjorde det bra. Han spelade med väldigt små marginaler i början av matchen och tappade boll i farligt läge på mittplan. Han slog för ovanlighetens skull även bort en del passningar men kompenserade det med stort defensivt arbete.
I och med att Lahm spelade på mittfältet fick Benedict Höwedes kliva in och spela vänsterback. Med honom till vänster och Jérôme Boateng till höger samt Per Mertesacker som mittback blev det en väldigt trög och defensiv balans i backlinjen. Märkligt med tanke på de snabba, kvicka och skickliga yttrarna Portugal har.

Framförallt Höwedes är ett problem på vänsterbacksplatsen. Nu var Tyskland så bra (eller Portugals offensiv isolerade p.g.a. att de var en man mindre) att backlinjen inte utsattes för några större prov. Trots det märkte man att Höwedes, mittback till vardags i Schalke 04, var ovan i positionen till vänster. Han kändes lite trög, hängde inte med och blev bortspelad ett par gånger på kanten och i offensiven följde han med upp några gånger utan att uträtta något.

Thomas Müller var Tysklands man i matchen och gjorde ett hattrick. Han var väldigt rörlig i sin anfallsposition och rörde sig över stora ytor och mötte boll, sprang i ljupet och var hela tiden delaktig i spelet. Han var het i straffområdet vilket han visade på två av målen. Bayern München-anfallaren är inte känd som någon målsprutare vanligtvis men när det väl är VM lyckas han alltid ösa in mål. I VM 2010 gjorde han fem mål och i går gjorde han tre, vilket såklart innebär att han är uppe på åtta gjorda VM-mål. Müller är bara 24 år gammal och när folk talar om att Miroslav Klose jagar målrekordet i VM vill jag hävda att Müller gör detsamma. Han har åldern inne för minst ett eller två VM-slutspel till och då ska vi inte glömma att det är flera matcher kvar av den här turneringen.

Jag ville se Klose spela och jaga det där målrekordet, men han fick tyvärr inte hoppa in. Den 36-årige veteranen blev säkerligen besviken över att inte få göra ett inhopp när det stod 4-0 på tavlan, men det är möjligt att förbundskapten Joachim Löw valde att behålla anfallaren på bänken för att bevara hans målhunger, som han ju tveklöst har, för kommande matcher då man eventuellt hamnar i underläge och måste jaga mål. Då kan man vara säker på att man har en extremt målhungrig anfallare att kasta in.

Portugal? Inte mycket gick deras väg och det var inte deras dag. Nani hade någon bra aktion i början av matchen men det blev inte mycket mer än så. Han såg ganska seg ut och bidrog inte med något konstruktivt utan mest destruktivt för lagmoralen med sina dåliga insatser på planen. I andra halvlek hade Fabio Coentrao ett bra skottläge men krockade med Nani och målchansen uteblev. Nani var dock inte den enda som var destruktiv för lagmoralen och spelade på en låg nivå kvalitetsmässigt. Hugo Almeida hade inte mycket att komma med han heller innan han blev skadad och slarvade snarare bort ett par lägen till målchans. Han kunde inte länka sig med Cristiano Ronaldo vilket var en av anledningarna till att anfallsspelet låste sig.
Coentrao hade i första halvlek ytterligare ett bra skottläge men valde av någon oklar anledning att passa en offside-stående Ronaldo istället för att ta avslutet själv. Passningen gick inte ens fram till Ronaldo.

Och Pepe...vad ska man säga?
Man slutar aldrig att förvånas men det kanske man borde? Att han i en VM-premiär mot Tyskland i sitt hemland Brasilien, med vänner och familj på läktaren, inte har kyla nog att undvika sådana situationer är för dåligt. Vad skulle han dit och framförallt med huvudet att göra? Nu skämde han ut sig (igen) och blir avstängd i den viktiga matchen mot USA. En match som kan avgöra om Portugal följer med till åttondelsfinal eller om de får åka hem tidigt.

Efter utvisningen rann det iväg för portugiserna. 3-0 målet kom strax innan paus, lite turligt för Müller att bollen studsade rätt för hans del, men Rui Patricio i det portugisiska målet borde nog ha tagit den och även på 4-0 målet var det ett något tveksamt ingripande. Med en man mindre på banan blev det att man sjönk ner väldigt lågt med laget och lämnade de två anfallarna Eder och Ronaldo ensamma längst fram. När man väl vann bollen och skickade upp den på de båda anfallarna orkade man inte fylla på med laget vilket ledde till att de blev isolerade där fram och då var det svårt att uträtta något.

En tydligt frustrerad och besviken Ronaldo försökte och försökte, ibland på egen hand, men det var svårt att göra något ensam och det var helt enkelt inte deras dag.
Jag kan förstå att Ronaldo är frustrerad och känner sig sviken av Pepe när han drar på sig den onödiga utvisningen. Att falla på sina lagkamraters grepp och få sin jakt på framgång bli påverkad av någon annans idiotiska handling som leder till förlust för honom och för laget och inte kunna påverka utgången själv måste göra ont. 
Fotboll är ett lagspel och i vissa fall är det tyvärr så att man är beroende av laget och då tänker jag även på vissa storspelare genom åren som inte haft möjligheten att ha ett tillräckligt konkurrenskraftigt lag omkring sig. Ryan Giggs, George Weah, Zlatan Ibrahimovic, Hristo Stoichkov och Jari Litmanen är några av de stjärnor som inte lyckats nå framgång på klubb- eller landslagsnivå eller ens kvalificera sig för ett stort mästerskap p.g.a. ”oturen” att spela i mindre konkurrenskraftiga lag.

I andra halvlek fick vi en straffsituation där domare Mazic först fick bollen på sig i Tysklands uppspel så att bollen istället hamnade hos en portugis och därefter fälldes Eder i straffområdet. Mazic borde ha blåst straff men frågan är om han påverkades i domslutet av att han fick bollen på sig strax före? Det kan ha varit en omedveten kompensation för att han störde Tysklands uppspel.
En straff där och ett mål hade betytt väldigt mycket för Portugal, om inte för att rädda en poäng mot Tyskland så för målskillnaden i gruppen som kan bli avgörande senare.

Hur som helst är faktum att Tyskland mycket skickligt manövrerade ut Portugal och drog nytta av att de var en man mer på plan. Portugal hade före Pepes hjärnsläpp inte mycket att komma med men det är givet att utvisningen påverkade de.
Man får nu istället ladda om och fokusera på nästkommande match mot USA. En match som kan avgöra om Portugals existens i den här turneringen.

Kommentera här: