Tyskland vs. Ghana – Boateng vs. Boateng


De delar pappa, men inte mamma. De växte upp i samma stad, men i olika hushåll. De är lika, men ändå varandras raka motsatser. De är bröder, men spelar för olika nationer. Ghanas Kevin-Prince Boateng ställs ikväll mot Tyskland – och lillebror Jérôme Boateng.

När de båda bröderna växte upp gjorde de det på olika håll. Storebror Prince var den som bröt regler och hamnade i trubbel medan lillebror var den som fick beröm för att vara ambitiös, hårdjobbande och väluppfostrad. Prince har en grövre framtoning med gangster-tatueringar medan lillebror är mer lugn och sofistikerad.

Båda var stora talanger i unga år och representerade Tysklands olika ungdomslandslag, men tog olika vägar till A-landslagsfotboll. Jérôme spelade med U17, U19 och U21-landslaget innan han tog steget upp till det tyska A-landslaget 2009 medan Prince representerade alla de tyska landslagen från U15 till U21 innan han han valde att spela A-landslagsfotboll för Ghana.

Prince blev aldrig kallad till det tyska A-landslaget och kände att han inte skulle få chansen. När Ghanas fotbollsförbund hörde av sig strax före VM 2010 fanns det ingen tvekan från Princes sida. Han accepterade erbjudandet och förklarade att han fortsättningsvis ville representera sin fars hemland Ghana i landslagssammanhang. Han blev spelklar strax före VM-turneringen i Sydafrika och spelade i gruppspelet mot Tyskland och mot lillebror Jérôme – första gången någonsin ett brödrapar spelade i två olika lag i VM.

Men förhållandet bröderna emellan var då inte den bästa. De hade brutit och hade inte talat med varandra sedan en incident ett par månader före VM där Jérôme kritiserade Prince för att han under en match tacklade Michael Ballack så illa att den tyske lagkaptenen missade VM. Prince blev hårt kritiserad av tysk media och det tyska folket och Jérôme verkade inställa sig i den kören.
Men sedan dess har saker och ting förändrats. De har båda bytt klubbar ett flertal gånger och mött varandra många gånger. De har blivit sams och har numera en god kontakt igen.

Det är få förunnat att spela ett VM och än mindre att ställas mot sin egen bror i ett världsmästerskap. Förra gången kunde de inte uppskatta det historiska brödramötet – ikväll får de en ny chans.

 

Kommentera här: