Ska vi ta tillbaka Lagerbäck som förbundskapten?


I en tid där det svenska landslaget har haft svårt att övertyga och vinna matcher, samtidigt som Lars Lagerbäcks Island går bra, märker jag att det är många som gärna vill se ett skifte på den svenska förbundskaptensposten och att många gärna vill hylla och ha tillbaka Lagerbäck som svensk förbundskapten igen efter att ha varit sågad tidigare.


Den förre förbundskaptenen fick ju som bekant stor kritik under de sista åren på förbundskaptensposten för att man spelade en defensiv, tråkig och negativ (vad det nu betyder) fotboll samt att man inte vågade ta ut nya och unga spelare utan förlitade sig på det gamla bekanta. Han fick också kritik för hans buttra framtoning mot media och att han inte lyckades i de stora mästerskapen.

Istället suktade man efter en ny förbundskapten som vågade. En som vågade ta ut de unga talangerna, en som vågade spela en offensiv och attraktiv (vad det nu betyder) fotboll – en som kunde ta Sverige till medaljerna.

In kom Erik Hamrén och det talades gott om offensiva filosofier och svenska medaljchanser. Men så här fem år senare efter Hamréns inträde kan vi konstatera att det svenska landslaget står stilla i utvecklingen och att man på fem år inte har lyckats komma någonvart, trots att man har haft en Zlatan Ibrahimovic som haft sin bästa period i karriären. Istället har man tappat lite grand av den identitet som man hade under Lars Lagerbäcks tid. En identitet som alltid innebar ett disciplinerat och svårslaget Sverige, oavsett motstånd. En identitet som skämde bort oss med givna kvalframgångar.

Istället har vi idag ett till stora delar dysfunktionellt svenskt landslag som ivrigt letar efter någon sorts stabilitet och spelidé. Defensiven har inte fungerat på många år även om det har sett bättre ut på sistone, offensiven fungerar inte utan Zlatan och matcherna, de vinner vi knappt längre.

Nu hör man allt oftare folk som gärna vill hylla och ha tillbaka Lagerbäck efter hans framgångar med Island och påpeka att det vi hade då, var nog rätt bra ändå. Lars Lagerbäck är en erkänt skicklig tränare när det gäller organisation, disciplin och att spela efter sina resurser och han har säkerligen stabiliserat den lilla önationen Island. 
Men ska vi ta tillbaka honom som förbundskapten? Nej, jag tycker inte det. Jag är inte säker på att det vore rätt väg att gå.

Visst har han gjort ett enormt jobb med Island, där man var sånär att kvalificera sig till VM för första gången någonsin, och i detta EM-kval har övertygat med tre segrar på fyra matcher.
Men det många glömmer ibland, och Lagerbäck har själv poängterat det, är att man numera har fler spelare som spelar på hög nivå än vad man hade förr. Då hade man max 2-3 stycken som spelade på hög nivå ute i Europa, exempelvis Eidur Gudjohnsen som gjorde förtjänstfulla insatser för Chelsea och Barcelona och Gretar Steinsson, ytterbacken som spelade för bland annat Bolton.
Idag har man flera stycken som spelar i de stora ligorna ute i Europa (Gylfi Sigurdsson, Aron Gunnarsson, Ragnar Sigurdsson, Alfred Finnbogasson, Kolbeinn Sigthorsson för att nämna några) och därmed har ett bättre och mer konkurrenskraftigt lag. 

Lagerbäck har haft en viss tur med att han tog över laget i ”rätt” tid, om man kan uttrycka det så. Han tog över i en tid där man fått fram en gyllene generation samtidigt som man fick ett guldläge att ta sig till VM när man hamnade i den på pappret lättaste gruppen i VM-kvalet senast. Gruppen bestod av Slovenien, Norge, Albanien, Cypern och Schweiz och Island gjorde det väldigt bra, men med det nya, unga och mer konkurrenskraftiga laget är det inget oöverkomligt motstånd och endast Schweiz hamnade före i gruppen.

Det är inte heller särskilt förvånande att man nu har en stor chans på avancemang till EM 2016 när det numera är lättare att kvalificera sig dit då man utökat antal deltagande lag från 16 till 24. Det gör att man kan komma trea i gruppen och ändå ha en chans till avancemang, antingen som bästa grupptrea få en direktplats eller via playoff. 

Men så klart, Lagerbäck är en erkänt skicklig tränare när det gäller att skapa ett strukturerat, stabilt och disciplinerat lag. Men det vore inte rätt att ta tillbaka honom som förbundskapten som många verkar vilja. Oavsett vad man tycker om Hamrén – och jag kan nog tycka att det snart är dags för ett skifte – tror jag inte att Lagerbäck är rätt väg att gå.

Många glömmer gärna att det vi nu kritiserar Erik Hamrén för, det gjorde vi också mot Lagerbäck för fem år sedan. Och jag kan inte se att Lagerbäck skulle kunna ta Sverige framåt från var vi är nu, sett till var vi var då, när han lämnade. 


Följ bloggen på sociala medier för de senaste uppdateringarna. Twitter (@FotKen) – Facebook (facebook.com/fotbollenligtkenny).

Kommentarer:

1 Jonas:

skriven

Jag har också tänkt på det! Det här med lagerbäck och den nya generationen på island. Äntligen någon som tar upp ämnet. Bra läsning, fortsätt så!

Hälsningar Jonas

Svar: Tack!
Fotboll enligt Kenny

Kommentera här: