Dagen efter El Clásico


En händelserik och fantastisk match igår med bra fotboll och mycket målchanser. Dessutom var det lite bråk, något som ju har blivit lite av ett stående inslag i dessa matcher. En mycket underhållande match för den neutrale (och för Real Madrid-supportrarna).

Så här i efterhand kan vi ju konstatera att Real Madrid fullkomligt körde över Barcelona, trots den fina starten av katalanerna. Matchen hann knappt börja innan Neymar placerade in 1-0 vid den bortre stolpen, otagbart för den hårt kritiserade Casillas. En mardrömsstart för marängerna från huvudstaden.

Den första kvarten var mycket händelserik och gick i ett rasande tempo. Barcelona hade som väntat ganska mycket boll i inledningen av matchen och lyckades skapa ett par lägen. Men ju längre matchen led desto långsammare gick det för Barca i anfallsspelet. Dålig rörelse i kombination med oförmågan att kunna växla upp tempot gjorde att Real Madrid kunde relativt enkelt stå rätt i postionerna och stänga igen ytorna. Det gavs inte mycket utrymme för Neymar, Messi och co. Sedan var Real otroligt vassa i kontringarna och det var imponerande att se. 

Luis Suárez fick något oväntat spela från start och det märktes att han inte var i fullt slag efter den långa frånvaron. Han var mestadels osynlig och kändes otajmad, seg och lyckades inte riktigt hitta samspelet med lagkamraterna. Uruguayanen såg slutkörd ut redan en bit in i första halvlek och det var väl ingen högoddsare att han skulle bytas ut. Märkligt att tränare Luis Enrique valde att spela Suárez från start med tanke på att han inte är i form och att han inte är samspelt med det övriga laget. Visserligen fick han inte många bollar att jobba med, men gav heller inte mycket alternativ till anfallsspelet. Han gjorde det vi kunde förvänta oss med det han fick göra efter en så pass lång tids frånvaro. Det lär säkert bli bättre framöver.

Den tidigare så upphaussade fransmannen Jeremy Mathieu stod inte för någon briljant insats igår. Han såg obekväm ut i vänsterbackspositionen även om han har spelat där förut i sina tidigare klubblag, med bravur. Men det märktes tydligt att han inte hängde med i det höga tempot som matchen bjöd på, varken offensivt eller defensivt. Offensivt hade han inte mycket att bidra med och när han väl kom fram var det inte farligt utan Reals högerkant med framförallt Carvajal kunde stänga igen relativt enkelt. Bakåt hade Mathieu svårt att stänga igen på sin kant mot de snabbare och skickligare Rodriguez, Isco och Ronaldo som växlade positioner och som stärktes av den ofta framrusande Carvajal. Real Madrid-spelarna kunde ofta dra förbi fransmannen vilket ledde till farliga inläggssituationer, något som ju Barcelona inte är bekväma med. Dessutom var han väldigt borta på de flesta av Reals många kontringar, framförallt i andra halvlek. James Rodriguez gavs väldigt stora ytor och var ofta otroligt sopren på sin högerkant i kontringarna, men den stackars colombianen fick sällan bollen.

Men Mathieu var klok i att han insåg sina begränsningar som ytterback mot Real Madrid och spelade mest enkelt, det ska vi ge honom. Dock förstår jag inte Enriques val att bänka Alba, som jag tycker hade varit det bättre alternativet i den här matchen.

Jag ska vara ärlig och säga att jag inför matchen tvivlade på att Kroos och Modric skulle klara av den defensiva uppgiften så bra som de gjorde. Missförstå mig inte, de är två fantastiska spelare, men tillsammans blir det kanske en för offensiv balans på mittfältet. Speciellt när man som igår spelade med två centrala mittfältare mot Barcelonas tre. Ett tremannamittfält som ofta förstärks av droppande anfallare. Men de gjorde det bra och lyckades även skapa en del framåt, även om det största fokuset låg på defensiven.

Jag har dock ett litet problem med Kroos och det är att han sällan bidrar med någonting nyttigt förutom när han har boll, vilket är sällan. I ett lag med Ronaldo, Rodriguez, Bale och Modric som gillar och ska ha mycket boll blir det inte mycket boll över för Kroos. Det innebär att han större delen av matchen endast springer runt och spelar ett alibispel. Han kan varken löpa, transportera boll eller vinna boll i defensiven. Hans styrka ligger i passningsspelet men på ett mittfält med Modric är det naturligt att kroaten är den som tar kommandot vad gäller spelfördelning. Det innebär att Kroos inte bidrar med mycket nyttigt utan endast spelar ett alibispel, återigen. Ett alibispel där han får bollen och lägger en enkel 10 meterspass till närmaste lagkamrat och eventuellt drar iväg någon krossboll, någon enstaka gång i matchen.

Just på grund av den anledningen hade jag svårt att tro att tysken, tillsammans med Modric, skulle klara av att stå emot Barcelonas skickliga mittfält och ville därför se en defensivt skickligare innermittältare i form av Khedira/Illarramendi från start. Men Kroos klarade av uppgiften och var OK i matchen. Han bidrog inte med mycket, men stod rätt i positionerna och gjorde jobbet.

Karim Benzema var en gigant matchen igenom. Han har verkligen växt till en toppklassanfallare om än inte på världsklassnivå. Han var överallt på planen och agerade target, djupledslöpare, avslutare, framspelare och försvarare. Han hade en oerhört stor arbetsratio igår och var en av planens absolut bästa.

Men visst hade jag gärna velat se Javier Hernández få speltid, trots Benzemas imponerande insats. Jag är svag för Hernández. Det är en enormt underskattad anfallare, med betoning på anfallare. För i själva spelet bidrar han inte med mycket, utan han är en utpräglad straffområdesspelare som hugger på allt och alla i boxen – en Filippo Inzaghi-typ. Hans statistik och målsnitt talar för sig själv; 59 mål på 102 matcher för Manchester United och för närvarande tre mål på fyra matcher för Real Madrid. Och då är han inte ens ordinarie och en stor del av de här matcherna är inhopp. Det är en oerhört effektiv målskytt som är vass i straffområdet och som hugger på allt. Han borde få mer speltid, om inte i Real Madrid eller Manchester United så i en annan klubb. En otroligt underskattad anfallare.

***

Från en supermatch till en annan. Från Casillas, Ramos, Modric, Ronaldo, Benzema, Messi, Neymar och Iniesta till Courtois, Fabregas, Hazard, Di María, van Persie, Falcao med flera. I eftermiddag drar Manchester United-Chelsea igång, de två klubbar som värvat störst i Premier League i sommar. Det ska bli oerhört intressant att se matchen och alla de stora stjärnorna. Det ska dessutom bli intressant att se hur Louis van Gaal kan stå emot ett Chelsea som gått bra i år och i vilken skepnad hans lag kommer ut till matchen. Det har ju varit lite sisådär med Man United i år, mycket på grund av alla skador och det skakiga försvarsspelet.

Kommentera här: