MFF – blicka framåt


Det är mycket
Malmö nu. Med SM-guld på både dam- och herrsidan samt spel i Champions League för både FC Rosengård och Malmö FF är det onekligen Malmö som är Sveriges huvudstad i fotboll just nu. Och så har det varit de senaste åren; SM-guld på både dam- och herrsidan 2010, 2013 och nu även 2014.


Speciellt MFF:s säsong har varit imponerande då man inte bara är första lag att försvara ett SM-guld på elva år, utan är även första svenska lag att ta sig till Champions League på 14 år.

Dock är jag inte förvånad över att det är just MFF som har lyckats med den bedriften. Jag har länge sagt att om det är något svenskt lag som ska lyckas i Europa så är det Malmö FF.
Om vi bortser från de nyliga framgångarna i både Champions League och Allsvenskan har man störst resurser ekonomiskt (även om en stor del av pengarna är låsta i arenan), man är den mest professionella klubben sett till organisation och faciliteter, man har stora publiksiffror och man är en, med skandinaviska mått mätt, riktig storklubb med stark och framgångsrik historia. Dessutom ligger man bra till geografiskt då man har nära till övriga kontinenten med Öresundsbron och Kastrup, vilket ger flera positiva möjligheter.

Addera alla dessa faktorer med att man i flera år har haft ett lag som haft en oerhört stor potential med många unga och individuellt skickliga spelare samt en spelande filosofi som på ett sätt har varit banbrytande inom svensk fotboll.

Det är de bästa förutsättningarna för att lyckas i Europa och på sikt bli den ledande skandinaviska klubben och kan inte jämföras med någon annan svensk klubb, oavsett hur det har sett ut tidigare med exempelvis HIF:s dominans 2010-2011 och AIK:s och Elfsborgs blandade framgångar i Europa League något år senare.

Men när många gärna blickar tillbaka på året som gått (och fortfarande går) och ska summera och förklara MFF:s framgångar väljer jag att blicka framåt istället. Vad som jag tycker borde ska göras nu och inför nästa år för att bli ännu bättre och hålla en högre nivå då man ställs mot ännu större utmaningar med att försöka ta ett tredje raka SM-guld samt kvalificera sig till Champions League igen.

  • Matcha truppen rätt i de återstående matcherna i Allsvenskan. Ha en bra blandning mellan att ge de unga reservspelarna (Piotr Johansson, Alexander Blomqvist m.fl.) chansen för att utvecklas och samla erfarenhet inför framtiden och att matcha laget som ska spela i Champions League.

  • Bredda och framförallt spetsa truppen. Som det ser ut nu behövs förmodligen en mittback av klass, om inte för startelvan så för bänken som tredje man bakom E. Johansson och Helander. Hammar är ung och har gjort det OK när han fått chansen men är inte tillräckligt bra. Han är för trög och tempofattig. Dessutom behövs det breddas på högerbackspositionen. Vänsterbackspositionen är det ganska bra ställt med Ricardinho och Konate, men på högerbackspositionen finns enbart Tinnerholm då jag inte räknar med att Concha förlänger sitt utgående kontrakt. Dessutom är han till åren och hans prestationer det här året har visat att han är på kraftig nedgång i karriären. Visserligen återvänder Özen från lån i sommar, men frågan är om han håller på den högsta nivån där MFF vill och förväntas vara.

  • Förlänga kontrakt med viktiga spelare som Thern, Halsti och Ricardinho vars kontrakt är på utgående. Alla tre är, förutom att de är bra spelare, viktiga pjäser i en trupp som blir hårt belastat med spel på flera fronter likt den här säsongen. Dessutom försöka att inte bli sönderköpta. Trots att man reparerat spelarförluster i år på ett mycket bra sätt med kloka värvningar håller det inte att konstant tappa viktiga spelare och hela tiden bygga om. 

  • Lösa konkurrenssituationen i truppen. Hur man ska matcha Rosenberg, Kiese Thelin, Eriksson, Mehmeti, Thern, Molins, Forsberg, Halsti och Adu utan att någon känner sig petad. Det var ju viss missnöje i somras när Eriksson blev förpassad till bänken i ett par matcher och han var på väg att lämna klubben. Det var under en period då både Thern och Molins var borta p.g.a. skada och Eriksson fick trots det inte plats i viktiga matcher. Nu är Thern tillbaka och till nästa säsong lär Molins vara tillbaka även han samt att Mehmeti vill börja konkurrera på allvar om en startplats efter att ha varit ur form fysiskt sedan han kom tillbaka och inte fått lika mycket speltid som han velat. 

  • Bli bättre spelmässigt. Spelet, framförallt det offensiva, har varit väldigt knackigt stora delar av säsongen. Laget har varit stabilt och gått som ett tåg sett till resultaten och man har vunnit sina matcher, men utan att riktigt imponera särskilt mycket spelmässigt. I Europaspelet har man gjort bra ifrån sig, offensiven har varit bra stundtals i matcherna, men det är p.g.a. den disciplinerade defensiven som man har tagit sig så långt som man gjort. Viktigt för MFF att man utvecklar offensiven. För tillfället är man för beroende av Rosenbergs och Kiese Thelins kamp, vilja och skicklighet. 

  • Att hela truppen utvecklas ytterligare ett snäpp. Flera av spelarna håller för låg nivå kvalitetsmässigt enligt mig. Det är en sak att vara funktionell i ett kollektiv och en annan sak att verkligen vara en bra spelare, individuellt. Dock har många av de utvecklats under året och blivit stabila spelare och det är bara att hoppas att de tar ytterligare steg i utvecklingen. 

  • Att Åge Hareide utvecklar sig själv och sina idéer. Norrmannen har imponerat stort med ett lugn och en skicklighet i sitt sätt att hantera laget, mentalt och taktiskt. Men nästa år kommer alla lag att veta hur MFF ska spela, hur man ställer upp vid olika tidpunkter och olika matchsituationer, vilka förändringar man kan tänkas göra, hur Hareide kommer att hantera det mentala spelet med mera. Då måste han utveckla sig själv och sina idéer för att inte bli sönderläst. Frågan är om han har orken och glöden att göra det efter ett intensivt år? 


Kommentera här: