Inför El Clásico – del 4


Missade du de övriga delarna i den här analysen så hittar du de här:
Del 1
Del 2
Del 3

Det är endast ett fåtal dagar kvar till El Clásico den 25:e oktober. En match med mycket känslor, rivalitet och stjärnglans. En dag som miljontals fotbollsfans har längtat efter – inte bara för att det är det första El Clásico för säsongen, utan även för att Luis Suárez förväntas göra sin första ligamatch för Barcelona.

Matchen i sig behövs väl knappast hypas upp. Men faktum att båda lagen har värvat stort under sommaren och att Luis Suárez långa avstängning är slut i samband med matchen, sammanträffande eller ej, gör den ännu mer speciell och ännu mer spännande än på länge. Just därför kommer bloggen att i fyra delar titta närmare på de båda lagen för att se vilket av de som känns hetast på förhand. 
I den här fjärde och sista delen tittar vi närmare på de båda superstjärnorna Lionel Messi och Cristiano Ronaldo. De senaste årens megadominanter inom världsfotbollen ställs än en gång mot varandra och de båda kommer att få mäta sina krafter i den här episka bataljen. Och jag säger det nu: Det blir en del siffror. Fantastiska sådana.

Inom idrotten har det alltid funnits starka, lockande och bittra rivaliteter mellan två individuella stjärnor. Tennisens John McEnroe/Björn Borg, boxningens Muhammad Ali/Joe Frazier och Ayrton Senna/Alain Prost i Formel 1 är några exempel. Men fotbollen har sällan eller aldrig haft en sådan slående rivalitet mellan två spelare. Messi och Ronaldo har de senaste åren tagit sina prestationer och sin rivalitet till makalösa höjder. Duon har blivit lite av svurna fiender och har sållat sig till skaran av några av sportvärldens mest bestående man-mot-man-rivaliteter.

Men i det här fallet är det inte kraften av ett slag, hårdheten av en serve eller farten av en F1-bil som särskiljer de, utan antal mål och regelbundenheten av de. Det är som den danske legendaren Michael Laudrup, som spelade flera år i både Barcelona och Real Madrid, sade en gång; 

– Jag tror att de behöver varandra. 

Han syftade på att Messi och Ronaldo är beroende av varandras handlingar, att de mäts efter varandras förträfflighet och drivs av viljan att utmärka sig och överträffa den andres prestationer.

Om den ene gör ett hattrick, kommer den andre att försöka slå det, sade han vidare. 

Sedan de började ställas mot varandra på närmare håll efter Ronaldos ankomst till Real Madrid 2009, har båda herrarnas målskytte fullkomligt exploderat. Portugisen har i Champions League gjort 55 mål på 54 matcher för Real Madrid, medan Messi har gjort 52 mål på 56 matcher för Barcelona under den här femårsperioden. Jämför det med perioden före Ronaldos ankomst till Spanien: 15 mål på 52 Champions League-matcher för Manchester United för Ronaldos del, medan Messi gjorde 17 mål på 33 matcher för Barcelona. Och då var Ronaldo ändå en färdig världsstjärna före sin tid i Madrid och ingen ung talang som har blommat ut på senare år. 

Under sina fyra första säsonger i Real Madrid gjorde Ronaldo 33, 53, 60 och 55 mål i alla klubblagsturneringar – siffror som hade varit överlägsna och bortom all möjlig konkurrens om det inte vore för Messi. Messi som i sin tur radade upp de här siffrorna under samma period; 47, 53, 73 och 60
Förra säsongen mäktade Messi med 41 mål på 46 matcher trots att han periodvis var skadad. Siffror och en insats som hade varit karriärdefinierande för vilken annan spelare som helst. Men inte för Messi. Och inte heller för Ronaldo. Portugisen ville inte vara sämre än Messi och slog då till med 51 mål på 47 matcher förra säsongen, tog hem Ballon d'Or, priset till världens bästa spelare, och hindrade Messi från att ta priset för femte året i följd.
Ronaldos 17 mål i förra säsongens Champions League innebar ett rekord i antal mål på en och samma Champions League-säsong. Ett rekord som innan dess låg på 14 mål och som innehölls av – Messi.

Båda herrarna har fortfarande några år kvar på högsta nivå och kommer troligtvis att fortsätta dominera världsscenen i några år till. De kommer att fortsätta försöka överträffa varandras prestationer. De kommer att fortsätta tävla om titlar, skytteligasegrar, och individuella priser. De kommer förmodligen att göra det fram till den dagen då de lägger skorna på hyllan och det är, som tur är, inte än. 


Så, vem av de är hetast inför morgondagen då? 

Både Messi och Ronaldo finns med bland de bästa målskyttarna i El Clásico-sammanhang. Argentinaren är för närvarande den bästa målskytten med sina 21 gjorda mål medan portugisen är sjua på listan med 13 mål. Men Ronaldo har av förklarliga skäl spelat betydligt färre El Clásico-matcher. 

Den här säsongen har Ronaldo fortsatt sin fina målform med 20 mål på 13 matcher i alla turneringar. Messi däremot har inte varit lika het vad gäller målskyttet och ligger en bit efter sin ärkerival, även om det inte är siffror för gemene man; 11 mål på 9 matcher. 

Messi har kanske inte gjort lika många mål i den här säsongsinledningen som han brukar göra, men är likväl i gott slag och har med sina sju assist (bäst i ligan) så här långt bidragit till att man har fått en större spridning i målskyttet. En som har fått dra nytta av det är Neymar. Efter en trevande debutsäsong i Barcelona förra året där han gjorde 15 mål på 41 matcher totalt har han nu växlat upp och gjort tio mål på lika många matcher så här långt. Med en Neymar i form blir det ännu tuffare för Real Madrid. 

Och Ronaldo. Trots att han historiskt sett haft det svårare i dessa El Clásico-matcherna kan man inte räkna ut honom. Portugisen är het och är i sitt livs målform just nu. Han vet om att en stor prestation som överträffar Messis sätter honom i pole position att vinna Ballon d'Or. Han vet också om att en seger gör att laget kan ta upp jakten på ligatiteln efter en mindre bra start på säsongen. 

***
 
Det är omöjligt att veta vem som kommer att gå ur matchen segrande. Det är också omöjligt att räkna ut Messi – för Messi är Messi. Men det är förmodligen ändå portugisen som är hetast för tillfället. Han är, som tidigare nämnt, i sitt livs målform just nu. Dessutom har Real Madrid ändrat spelfilosofi sedan Carlo Ancelotti tog över efter José Mourinho. Man är numera mer possession-inriktade än tidigare och det gynnar en som Ronaldo som gärna vill ha mycket boll istället för att ligga och vänta på kontring som man gjorde tidigare. 

Men som sagt, Messi är Messi och det går aldrig att räkna ut honom. Det krävs att Madrid-försvaret håller koll på honom men även hans medspelare, annars lär det rullas upp och då är han inte nådig, den lille argentinaren.

Kommentarer:

1 Fotboll för idioter:

skriven

Vilken härlig blogg du har! Perfekt för två fotbollsidioter som mig och min vän här.

Svar: Stort tack! Kul att ni hänger med här.
Fotboll enligt Kenny

Kommentera här: